Iran podigao nivo obogaćivanja uranijuma

Iran je saopštio da će podići nivo obogaćivanja uranijuma, što je u suprotnosti s najznačajnijim nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.
Najavljeno je da će nivo obogaćivanja sa 3,67, koiko je dogovoreno sporazumom, biti podignut na pet odsto.
 
Zamenik ministra spoljnjih poslova Abas Araqchi rekao je kako Iran i dalje želi da spasi sporazum. Za ovaj potez, kaže, krive su evropske zemlje (Kina, Francuska, Nemačka, Rusija i Velika Britanija) koje su takođe potpisnice ovog sporazuma, a koje nisu ispunile svoje obaveze i sprečile sankcije SAD-a prema Iranu.
 
S obzirom na to da je istekao rok koji su dali zapadnim zemljama da ispune zahtev Irana i spreče sankcije SAD-a prema Iranu, Iran će povećati obogaćivanje uranijuma i nastaviti sa smanjivanjem svojih obaveza iz sporazuma svakih 60 dana, naveli su u saopštenju koje prenosi Rojters.
 
Ova objava označava poslednje kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Iran je u maju pojačao proizvodnju obogaćenog uranijuma koji se može koristiti za proizvodnju goriva za reaktore, ali i za nuklearno oružje.
 
BBC piše da je Iran već skladištio više obogaćenog uranijuma nego što je to dopušteno nuklearnim sporazumom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet