Izraelski ministar obrazovanja predložio da gej osobe idu na terapiju konverzije

Novi izraelski ministar obrazovaja Rafi Perec predložio je terapiju konverzije LGBT osoba, nakon čega su na njegovu ostavku pozvali LGBT aktivisti, profesori, poslanici i mnogi drugi.
"Mislim da je moguće preobratiti ljude koji imaju homoseksualnu tendenciju. Duboko razumem terapiju konverzije i primenjivao sam je", rekao je Perec u intervjuu za TV Kanal 12.
 
Njegovu izjavu su osudili premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministar pravde Amir Ohana, prvi član Vlade Izraela koji otvoreno priznaje da je gej.
 
"Izjava ministra obrazovanja koja se tiče gej zajednice je za mene neprihvatljiva i ne odražava stav vlade pod mojim rukovodstvom", naveo je Netanjahu kasno sinoć u saopštenju.
 
Izraelski lider je razgovarao sa rabinom Rafijem Perecom koji mu je jasno rekao da će izraelski obrazovni sistem nastaviti da prihvata svu decu Izraela bez obzira na njihovo "seksualno opredeljenje".
 
U otvorenom pismu Perecu grupa gej nastavnika je izrazila gnev i šok zbog takve izjave.
 
"Podrška terapiji konverzije predstavlja konkretnu pretnju svim učenicima. Pozivamo ministra obrazovanja da povuče svoje izjave, da se izvini i dokaže kroz finansiranje i pedagogiju da je zaista pogodan da zauzima centralnu i ulogu od poverenja u obrazovanju naše dece", napisano je u pismu koje su objavili izraelski mediji.
 
U slučaju da ne povuče svoje izjave najavljene su sve pravne mere na raspolaganju.
 
Terapije gej preobraćenja su naišle na oštro protivljenje u Izraelu, SAD i drugim zemljama i velike zdravstvene organizacije su ih označile kao pseudo-naučne metode, kao i tretman homoseksualnosti kao mentalne bolesti.
 
Međutim, u Izraelu su i dalje legalne i prihvataju ih neki konzervativni i ortodoksni jevrejski krugovi. Procenjuje se da ima 20 do 30  psiholaga i socijalnih radnika koji imaju dozvolu da se time bave i 50 terapeuta bez dozvole, rekao je rabin Ron Jozef iz ortodoksne gej organizacije Hod pre tri godine.
 
Vodeće medicinske organizacije u SAD kažu da nema dokaza da su napori na izmeni seksualne orijentacije efektivni i da terapija može pojačati depresiju i mržnju prema sebi. Izraelsko udruženje psihologa je došlo do istog zaključka 2011. godine, a Ministarstvo zdravlja ga je usvojilo krajem 2014.
 
To udruženje je poslalo pismo Perecu u kojem se navodi da njegove reči predstavljaju totalno odstupanje od mentalne i društvene realnosti koja se tiče prihvatanja seksualne orijentacije u adolescenciji.
 
Doktor Cvi Fišel koji predsedava udruženjem ocenio je da je "sramotno i zabrinjavajuće" da Izrael ima ministra obrazovanja sa takvim pogledima.
 
Perec je intervjuu rekao da je on primenjivao terapiju i da ju je preporučio drugima ali je kasnije nagovestio da to ne bi radio u školama u okviru svoje uloge ministra obrazovanja. To njegovo objašnjenje je odbačeno i ministarstvo pozvano da se "preobrati iz tame u svetlo".
 
Za večeras su najavljene demonstracije u centralnom Tel Avivu zbog tih izjava.
 
Udruženje izraelskih gej očeva je pozvalo da se neko drugi postavi za ministra ko će predstavljati izraelsko društvo i poštovati čitavu populaciju.
 
Perec je lider verske nacionalne partije Jevrejski dom, a za ministra je postavljen u junu u Netanjahuovoj prelaznoj vladi.
  • Gay Lord

    14.07.2019 17:43
    Arapi i Izraelci su isto kao Srbi i Hrvati. Isto pleme koje se utrkuje da bude sto vise drugacije pa pritom prave najgluplje poteze. Ovaj je dokaz da su isti.
  • Лука Лабан

    14.07.2019 14:24
    Није нормално да има овакво мишљење али је зато нормално да у Норвешкој деци цртају дугине боје на ноктима!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet