Hakeri ukrali lične podatke više miliona bugarskih građana

Hakeri su ukrali lične i finansijske podatke više miliona bugarskih građana tako što su provalili u informacioni sistem državne poreske uprave, objavila je vlada u Sofiji.
Hakeri ukrali lične podatke više miliona bugarskih građana
Foto: Pixabay
Sajber napad na bugarsku Nacionalnu agenciju za prihode (NRA) dogodio se krajem juna, rekli su zvaničnici, a otkriven je nakon što je jedna osoba, koja tvrdi da je ruski haker, kontaktirala lokalne medije u ponedeljak nudeći im pristup ukradenim podacima.
 
"Uporedili smo 30 odsto podataka koji su objavljeni i potvrđujemo da su to informacije koje čuva NRA", rekao je portparol Nacionalne agencije za prihode Rosen Bačvarov.
 
Bugarski ministar finansija Vladislav Goranov izjavio je da je pogođeno oko tri odsto baze podataka NRA, obuhvativši više miliona podataka građana te zemlje koja, kako napominje Rojters, broji "ukupno samo sedam miliona ljudi".
 
Informacije koje su procurile nemaju oznaku "tajne" i ne ugrožavaju finansijsku stabilnost, naveo je Goranov. 
 
Jedan od vodećih bugarskih dnevnih listova "24 časa" objavio je da je jedan fajl koji je poslao navodni haker elektronskom poštom sadržao više od 1,1 milion identifikacionih brojeva sa podacima o prihodima, socijalnom i zdravstvenom osiguranju.
 
NRA je saopštila da bezbednosne agencije proveravaju "potencijalne slabe tačke" u njihovom računarskom sistemu.
  • Lala

    17.07.2019 07:22
    Haker Vesic!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.