U Škotskoj najviše umrlih od droge

U Škotskoj je prošle godine od upotrebe droge umrlo 1.187 osoba, što je čak 27 odsto više nego 2016. godine, a u odnosu na broj stanovnika to je najviše u Evropskoj uniji, preneo je BBC.
U Škotskoj najviše umrlih od droge
Foto: Pixabay
Prema zvaničnim podacima, u Škotskoj je 2018. godine registrovano 218 umrlih od droge na milion stanovnika, dok je u Velikoj Britaniji taj broj 74, a u Evropskoj uniji 23, gotovo deset puta manje.
 
Prema poslednjim procenama zdravstvenih radnika, u Škotskoj je oko 60.000 zavisnika od droge, odnosno oko 1,6 odsto populacije.
 
Najveći broj umrlih od droge u Škotskoj je koristio opijate kao što su heroin i metadon, a uočeno je da sve više zavisnika konzumira smrtonosni koktel droga, koji uključuje benzodiazepine, uglavnom etizolam, pilule koje dileri reklamiraju kao "ulični valijum".
 
Etizolam je uzrokovao smrt 548 osoba u 2018. godini, navodi se u izveštaju.
 
Inače, upotreba droge u najsiromašnijim delovima Škotske je čak 17 puta veća nago u najbogatijim.
  • Andrija Šrek

    17.07.2019 10:03
    ...
    Trainspotting...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet