Posle Filipina i Kambodža vraća otpad

Kambodža je postala najnovija azijska država koja će da vrati pošiljku smeća poslatu iz zapadnih zemalja na obradu.
  Posle Filipina i Kambodža vraća otpad
Foto: Pixabay
Zvaničnici te zemlje objavili su da šalju 1.600 tona smeća nazad u SAD i Kanadu.
 
Ukupno 83 kontejnera plastičnog otpada pronađeno je u velikoj luci Sihanoukvil, saopštio je Net Pektra, portparol ministarstva za zaštitu životne sredine, prenosi Si-En-En. Kontejneri, koje su otvorili carinici, bili su označeni kao "proizvodi za reciklažu" bez oznaka da je u pitanju plastični otpad.
 
Carina sada sprovodi istragu da utvrdi kako su završili u Kambodži i ko stoji iza uvoza. Ukoliko se pronađu odgovorni, biće kažnjeni i izvedeni pred sud, rekao je Pektra.
 
U međuvremenu, federalne vlasti Kambodže započele su proces vraćanja otpada u SAD i Kanadu. "Kambodža nije korpa za smeće u koju strane zemlje mogu da odlože svoj otpad i vlada se suprotstavlja uvoženju plastike i lubrikanata za reciklažu u ovu zemlju", istakao je Pektra.
 
Ovo je takođe i najnoviji incident u svetskoj "krizi smeća", u oviru koje elektronski otpad, plastika i drugi otpad većinom iz zapadnih zemalja završava u jugoistočnoj Aziji.
 
Prošle godine, Kina je zabranila uvoz plastike u okviru incijative da očisti svoju životnu sredinu, što je izazvalo poremećaj u globalnim trgovačkim lancima, a posrednici su potrašili nova odredišta za otpad i pronašli ih u Maleziji i Filipinima.
 
Uvoz otpada doveo je do stvaranja ilegalne industrije za preradu plastike. U Maleziji su vlasti prošle godine zatvorile 148 nelicenciranih postrojenja za reciklažu, koja toksičnim isparenjima i kontaminaciom vode zagađuju lokalnu životnu sredinu.
 
Pre nekoliko nedelja okončano je višegodišnje diplomatsko natezanje Kanade i Filipina oko uvoza otpada, a filipinski predsednik Rodrigo Duterte je povukao ambasadora iz Otave pre nego što je Kanada pristala da prihvati nazad smeće koje je stiglo u Filipine.
  • Nikola

    19.07.2019 20:10
    Mungos
    Ja nemam pojma o kakvoj direktivi govorite ali je tacno da podrzavam ulazak Srbije u EU, u ostalom kao i nas predednik drzave. I sta je tu lose? Covek bi pomislio na prvi pogled da imate problem u razumevanju onog sto procitate ali to je samo varka kojom sve napisano izvcete u neku svoju pricu.
    Nikada i niko nece ubediti gradjane Srbije da je jedno takvo unistavanje prirode sa tako malom koristi dobro. Ljudi se bore za jedno drvo, zelenu povrsinu a ne celu reku sa svim vec nabrojanim. Nisam siguran da li ovo sto piete zaista verujete ili samo odradjujete dnevnicu. Ako je suprotno, imate ozbiljan problem jer ste uvereni da zelito dobro a u stvari unistavate Srbiju.
    Pozdrav, necu odgovarati sto god da napisete kao sledeci komentar.
  • Мунгос

    19.07.2019 19:07
    @ Nikola,
    Тако брате кажи отворено, да подржаваш и следиш Директиву ЕУ.
    А што се мене тиче, и то је тачно, да бих најрадије уништио Вашу еунијатску будућност. И тако спасио себе и многе.
    Прво треба елиминисати фах-идиоте који тврде да цеви гутају реке, па онда оне нонсенсе који тврде да „цела језера нестају“ када се граде хидроелектране. Провидно је ваше убеђивање нормалних људи када се нестручни упуштају у лажи и преваре по задатку. На пример, када нас о производњи еколошке енергије подучава она жена из Пирота стручњак за тетовирање, која једину квалификацију има то што јој је професија „активисткиња“.
    Видите, ја немам „завршену“ ниједну од Ваших „радионица“, али и ја имам Мисију. Прво требам остварити Визију, што значи да јавно анимирам мало већи број нормалних људи. У томе ми помаже потенцирање коментара као што је овај твој који сматра да се Србија брука ако не користи еколошке и обновљиве изворе енергије као што су и Мини ХЕ.
  • Nikola

    19.07.2019 16:26
    Mungos
    Nemam pojma o direktivi EU ali ako je takva kakvom je opisujete, ja je podržavam! Mislim da Vi imate direktnu političku korist ili novčani prihod od ovakvih komentara. Ne treba tu neka velika stručnost i specijalna znanja. Niko ne može podržavati nepotrebno uništavanje reke, njenog priobalja i živog sveta u njoj a uz potpunu izmenu života lokalnog stanovništva. To je jednostavno bruka Srbije koja će svojim posledicama uništiti našu budućnost a zarad sitne ćari!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet