"Evropska unija u više brzina bi samo zaoštrila podele"

Nova predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen je izjavila da nije pristalica Evropske unije "u više brzina", različitih stepena integracije i ocenila da bi to "samo zaoštrilo podele" unutar Unije.
Fon der Lajen je to rekla u intervjuu nekolicini listova u EU i takvo viđenje budućnosti EU se znatno razlikuje od stavova Pariza i još nekih članica da Unija iznutra mora da stvori "čvrsto jezgro" osetnim jačanjem evrozone da bi se prevazišle sadašnje podele i krize.
 
Predsednica EK je podvukla da "postoji pitanje oko kojeg je Evropa shvatila poruku, vreme ističe, dolazimo do tačke bez povratka, a to znači da moramo platiti visoku cenu za smanjenje štetnog gasa Co2, uložiti u razvoj zelenih energija".
 
I, kako je predočila, "zajamčiti ravnopravan prelazak" na zelenu energiju, bez čega bi EU tehnološki zaostala i samo gomilala gubitke, uz pravedniju socijalnu raspodelu privrednog rasta.
 
Preuređenje i stabilizacija Unije, uz takođe moguće stvaranje "Evrope u više brzina", su, po uverenju više članica EU, preduslov i da se potom vidi kad bi u članstvo mogla biti primljena neka nova zemlja.
 
Novoizabrana predsednica EK je prethodno izjavila da "podržava što je više moguće snažnije veze" Zapadnog Balkana i EU, "jer je u obostranom interesu da budemo otvoreni i konstruktivni, širokih vidika… s tim da se reforme sprovedu da bi vrata bila otvorena".
 
Na pitanje da li je zabrinuta zbog "jačanja upliva Rusije na Evropu", Ursula fon der Lejen je uzvratila da "jesmo svedoci pomalo neprijateljskog držanja Rusije… i mi sa stanovišta naše snage moramo zadržati sankcije i ujedno ponuditi dijalog" Moskvi.
 
Predsednica EK, za koju su prilikom izbora u Evropskom parlamentu glasali i poslanici zemalja sa istoka EU jer smatraju da ona ima "odlučan stav prema Moskvi", navela je da "Rusija krši međunarodne zakone, poput pripajanja Krima i nastoji da unese što veće podele u EU".
 
Zamoljena da kaže kako gleda na pritiske i pretnje SAD da će Evropskoj uniji uvesti i sankcije, Ursula fon der Lajen je uzvratila da bi "želela da EU i SAD ujedine snage u sučeljavanju sa zajedničkim takmacima", a ne da se tuku jedni s drugima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet