Vernici masovno napuštaju hrišćanske crkve u Nemačkoj

Dve najveće crkve u Nemačkoj, katolička i protestantska, objavile su da beleže rekordan broj odlazaka vernika.
Vernici masovno napuštaju hrišćanske crkve u Nemačkoj
Foto: Pixabay
"Katoličku crkvu u Nemačkoj je 2018. napustilo 216.000 članova, što je porast od 29 odsto u odnosu na raniju godinu", saopštila je Nemačka biskupska konferencija u Bonu.
 
Sekretar konferencije Hans Langendoerfer nazvao je taj trend "zabrinjavajućim" i kao glavni razlog naveo objavljivanje velike studije o zlostavljanju maloletnika unutar crkve prošle godine.
 
"Mnogi nam ne veruju odlučno delujemo protiv počinilaca u sopstvenim redovima", rekao je Langendoerfer nemačkoj novinskoj agenciji dpa.
 
Istovremeno, Protestantska crkva Nemačke u Hanoveru je saopštila da ju je prošle godine napustilo 220.000 vernika, 11 odsto više nego 2017.
 
Predsednik Veća Protestantske crkve Hajnrih Bedford-Strohm je objasnio kako je svaki izlazak iz Crkve "bolan", ali da danas vernici potpuno slobodno mogu da odluče da li žele da ostanu u crkvenoj zajednici ili ne.
 
"Mi smo zahvalni svima koji su snagom sopstvene volje odlučili da ostanu u okrilju Crkve", rekao je Bedford-Strohm.  
 
Poznati kriminolog i istaknuti pripadnik Protestantske crkve Kristijan Fajfer smatra da je i crkveni porez u Nemačkoj jedan od razloga napuštanja Crkve.
 
"Za razliku od SAD-a, Crkva u Nemačkoj može da se osloni na sigurne prihode od poreza što je možda čini tromom", rekao je Fajfer.
 
Uprkos padu broja vernika, zbog trenda povećanja plata i povoljne ekonomske situacije prihodi od crkvenog poreza nisu se smanjili.
 
U Nemačkoj pripadnici jedne od dve crkvenih zajednica plaćaju tzv. crkveni porez koji iznosi osam do devet odsto poreza na prihod.
 
Katolička crkva trenutno ima 23, a Protestantska 21 milion vernika. 
  • Razočarani vernik

    23.07.2019 08:43
    Opametili se ljudi. Došlo je neko novo vreme.
  • Мунгос

    21.07.2019 14:54
    Чуо сам да у Немачкој ако неко не плати верски порез, долазе му извршитељи на врата. Са комплет Немачком полицијом.
    Евентуално ако упути молбу да му се дугови репрогамирају.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet