Britanci će kažnjavati one koji "peglaju" grudi devojčicama

"Peglanje" grudi, brutalno ravnanje grudi devojčica u razvoju, zlostavljanje je dece i može se kazniti do deset godina zatvora, objavili su britanski tužioci.
Kraljevska tužilačka služba (CPS), glavna javna institucija za kazneni progon u Engleskoj i Velsu, izdala je nove smernice koje žrtvama, policiji i tužiocima omogućuje kažnjavanje onih koji sprovode praksu "peglanja" grudi kako adolescentkinje ne bi privlačile pažnju muškaraca.
 
Reč je o široko rasprostranjenoj praksi u zapadnoj Africi.
 
"Naša poruka je jasna: peglanje grudi predstavlja zlostavljanje dece. Ta praksa nanosi ogromnu štetu devojčicama i ostavlja psihičke i fizičke ožiljke za ceo život", rekla je Jasvant Narval, jedna od glavnih tužiteljki.
 
Iako se često obavlja kod kuće, Naval ističe da se pri nanošenju povreda devojčicama čini zločin i to bez obzira na pristanak. 
 
"Nije moguće pristati na ozbiljan i težak zločin", rekla je Narval.
 
Za sada nema zvaničnih brojki o devojčicama podvrgnutim toj okrutnoj praksi, ali britanska humanitarna organizacija "The Came Women and girls Development Organisation" procenjuje da se sigurno radi o otprilike 1.000 devojčica.
 
U postupku "peglanja" grudi često se koristi veliko kamenje, čekić ili lopatica - koji se zagreju na vatri i zatim stavljaju na grudi devojčica, kako bi se uništilo ili stisnulo tkivo dojke i tinejdžerice na taj način izgledale manje ženstveno. 
 
Direktorka humanitarne organizacije Margaret Najujdzevira, koja je i sama bila podvrgnuta toj praksi kao devojčica, u januaru je optužila britanske vlasti da taj problem ne shvataju dovoljno ozbiljno i da nisu procesuirale roditelje koji su "peglali" svoju decu jer se to smatra "kulturnom praksom".
 
"Britanci su u tom smislu uljudni jer kada vide nešto takvo, žele da poštuju kulturnu raznolikost. Ali ako se radi o tradicionalnoj praksi koja šteti deci, pri kojoj se čini nasilje nad devojčicama ili javno ili u tajnosti, počinioci moraju zakonski odgovarati", istakla je Najujdzevira za "Gardijan".
  • Kaćanka

    21.07.2019 14:20
    Samo kad su se Englezi javili....a kakve oni imaju veze sa juznom Afrikom?
  • odlicno

    21.07.2019 10:40
    (mada nista nece vredeti)
    Britanci imaju zakon o zabrani i kaznjavaju za eksciziju (obrezivanje zena tj. delimicno ili potpuno odsecanje klitorisa).
    A praksa i dalje postoji i svake godine je sve vise zrtava (procena: preko 1000 zense dece godisnje).
    Zbog 'politicke korektnosti' policija i sudstvo UK izbegavaju da dovedu pocinioce pred pravdu....
    Donosenje zakona protiv ove i slicnih praksi je samo umirivanje javnosti....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.