Umro bivši kineski premijer koji je ugušio proteste na Tjenanmenu

Bivši kineski premijer Li Peng, koga su mnogi aktivisti za ljudska prava i stanovnici kineske prestonice proglasili "mesarom Pekinga" zbog gušenja protesta na trgu Tjenanmen 1989. godine, preminuo je u 90. godini.
Li je preminuo u ponedeljak u Pekingu, više od tri decenije nakon što je njegova vlada odobrila krvavo gušenje studentskih prodemokratskih protesta 4. juna 1989. Njegova objava vanrednog stanja u delovima Pekinga, pre nego što su na trg izašli tenkovi i vojska, učinila ga je jednom od najistaknutijih ličnosti tadašnjih događaja.
 
Tadašnji zvaničnici su nakon nekoliko dana objavili da je poginulo 300 ljudi, većinom vojnika, a potvrđena je smrt samo 23 studenta. Kina nikad nije objavila potpuni izveštaj o tim nasilnim događajima, a aktivisti za ljudska prava i svedoci tvrde da bi brojka mogla da se meri hiljadama. Ta tema je tabu u Kini.
 
Sinhua je objavila da je "uz snažnu podršku" Denga Sjaopinga "drug Li Peng zauzeo jasan stav i zajedno s većinom drugova iz politbiroa Centralnog komiteta preduzeo odlučujuće mere kako bi zaustavio nemire i pacifikovao protivrevolucionarne nerede". "On je stabilizovao unutrašnju situaciju i igrao važnu ulogu u toj velikoj borbi za budućnost partije i države", dodala je Sinhua.
 
Li je ostao premijer do 1998. I dok je Dengova ostavština ublažena njegovom naknadnom ulogom pokretača ekonomskih reformi koje su od Kine stvorile privrednog diva, Lijev imidž u inostranstvu i dalje je povezan s 1989. godinom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet