Šarović: Treba tužiti Hrvatsku zbog radioaktivnog otpada na granici

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je da očekuje da Predsedništvo BiH donese odluku o mogućoj tužbi i međunarodnoj arbitraži protiv Hrvatske, ako ta zemlja ne odustane od odluke da na samoj granici sa BiH, na Trgovskoj gori, gradi odlagalište za radioaktivni otpad.
Šarović: Treba tužiti Hrvatsku zbog radioaktivnog otpada na granici
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Ne treba odustajati, iako se Hrvatska dosad oglušila na sve zahteve. Ne bih uopšte razmišljao da li ćemo ovo pitanje jasnije da prikažemo Briselu, da li ćemo da idemo na arbitražu, nekoga da tužimo", rekao je Šarović.
 
On je dodao da se Hrvatska "nije libila da tuži bilo koga u regionu", ističući da zato ni BiH ne treba da bude nezgodno da tuži Hrvatsku.
 
On je ocenio da je legitimno to što BiH protestuje protiv moguće gradnje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori.
 
"Legitimno je što BiH diže svoj glas, jer je opasnost mnogo veća nego što se to možda u javnosti prikazuje. BiH ima pravo da ovu priču digne i na viši, međunarodni nivo, jer bismo mi mogli trpeti posledice nuklearnog otpada na samo 500 metara od granice", istakao je Šarović.
 
Prema njegovim rečima, ako dođe do gradnje, to odlagalište će se svake godine sve više puniti.
 
"Niko ne voli to da vidi, a mi smo ni krivi ni dužni. Pitanje je kako bi se to reflektovalo na biljni, životinjski svet i zdravlje ljudi u narednih 10, 20, 50 ili 100 godina", ocenio je Šarović.
 
On je dodao da BiH ima pravo da brine o svojim rekama, planinama i zdravlju ljudi.
 
"Nemamo mi ništa protiv da oni grade svoje odlagalište, ali da ga grade 100-200 kilometara od granice, a ne uz najčistiju evropsku reku i granicu BiH", istakao je Šarović. 
 
On je dodao da u BiH nema procene uticaja odlagališta, ali da je i komunikacija sa Hrvatskom stranom izuzetno loša.
 
"Kao kad bi neki vaš sused svoj otpad, svoje smeće stavio na granicu vašeg imanja. To u svakom slučaju ne bi bilo u redu", kazao je Šarović. 
 
Ispred ambasade Hrvatske u Sarajevu je održan protest zbog namera Hrvatske da na Trgovskoj gori gradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada. Organizator protesta je "Climate save Bosnia", a predstavnici ove organizacije najavili su da će uputiti pismo bosanskim i hrvatskim institucijama da se to pitanje reši. 
 
Konačna odluka o gradnji deponije, gde bi trebalo da se odlaže radioaktivni otpad iz slovenače elektrane Krško, biće doneta u septembru.
  • PetarPP

    29.07.2019 15:13
    Na stranu što se treba boriti protiv otrova na svojoj granici ali taj Šarović je imao keca iz geografije. Lupeta ko i svi (naši) političari.
    U Hrvatskoj ne postoji region udaljen od granice 100-200 km. Možda maksimalno 60km i to samo u jednom delu, ukoliko računamo ostrva onda na dva mesta ukupno. U Slavoniji je maksimalna daljina od granice oko 30km npr.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet