VIDEO: EU počinje vojne operacije u Libiji

Borbe se vode između pobunjenika i snaga vernih libijskom vođi Moameru Gadafiju blizu naftne luke Brega na istoku zemlje. Čula se i paljba blizu Gadafijevog štaba u Tripoliju. Istaknuti pripadnik režima vodio je tajne razgovore sa britanskom vladom.
Borbe se vode između pobunjenika i snaga vernih libijskom vođi Moameru Gadafiju blizu naftne luke Brega na istoku zemlje. Čula se i paljba blizu Gadafijevog štaba u Tripoliju. Istaknuti pripadnik režima vodio je tajne razgovore sa britanskom vladom.

Blizu utvrđenog štaba Moamera Gadafija u centru Tripolija danas se čula paljba iz vatrenog oružja, a očevici tvrde da su na krovovima bili razmešteni snajperisti i da je na ulicama bilo krvi. Nije jasno ko je dvadesetak minuta pucao iz automatskih pušaka. "Na ulicama su bile lokve krvi. Više se ništa ne vidi pošto su ulice očišćene", rekao je jedan stanovnik Tripolija.

Novinari nisu mogli da provere navode očevidaca, pošto im je danas bilo zabranjeno da napuštaju hotel u kojem su smešteni.

Linija fronta danas je bila negde oko Brege, ali je bilo nemoguće dobiti informacije iz nezavisnih izvora ko kontroliše ovo mesto koje se nalazi 800 kilometara istočno od Tripolija.

U međuvremenu je danas u Bengaziju vođa pobunjeničkog Prelaznog veća Mustafa Abdel-Đalil izjavio da su oni spremni na prekid vatre pod uslovom da se Gadafijeve snage povuku i prestanu opsadu gradova koje drže pobunjenici.

Pobunjenici su danas imali minobacače, a sinoć su viđeni i sa bacačima raketa, takođe izgleda imaju više opreme za komunikacije kao što su satelitski telefoni, i rade u organizovanijim jedinicama.

EU usvojio odluku o vojnim operacijama

Savet Evropske unije usvojio je odluku o otpočinjanju evropske vojne operacije u cilju podrške naporima za humanitarnu pomoć zbog situacije u Libiji. Operacija je nazvana "EUFOR Libija" i podrazumeva vojne operacije EU u slučaju da to zatraži Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova. Vojne akcije bile bi sprovođene u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike u cilju podrške humanitarnoj pomoći u regionu. Ukoliko to bude zatraženo, EUFOR Libija bi bio angažovan na obezbeđivanju kretanja i evakuacije raseljenih i podršci humanitarnim agencijama u njihovim aktivnostima. Operacija je striktno u okviru mandata pruženog rezolucijama SB UN u vezi sa Libijom u zaštiti i humanitarnoj pomoći civilnom stanovništvu.

Za komandanta operativnih snaga postavljen je admiral Klaudio Gaudiosi, a štab snaga nalazi se u Rimu. Prema današnjoj doluci, operacija EUFOR Libija trajaće najduže četiri meseca, osim ako Savet EU ne odluči drugačije, a predviđen je budžet od 7,9 miliona evra.

Britanski mediji javili su danas i da je Libija u London poslala Muhameda Ismaila, višeg saradnika jednog od sinova Moamera Gadafija Saifa al Islama, radi razgovora sa britanskim zvaničnicima. Britanski dnevnik "Gardijan" piše, pozivajući se na neimenovane izvore iz britanske vlade, da je Ismail u proteklih nekoliko dana posetio London i to je jedan od brojnih kontakata između Libije i Zapada u proteklih dve sedmice.

Gadafijevi najveći gubici ove nedelje nisu bili vojni nego politički navodi agencija AP. Dva člana iz njegovog užeg kruga su ga napustila. Juče je šef libijske diplomatije Musa Kusa, koji je jedan od najbližih Gadafijevih saradnika, prebegao u London, i Ali Abdelsalam Treki, bivši ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN. Katarska televizijska stanica "Al džazira" javila je da je "određeni broj višerangiranih ličnosti" iz Gadafijevog okruženja otišao iz Libije u Tunis.

Loše vreme ometa operacije

Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD admiral Majkl Malen izjavio je danas da loši vremenski uslovi ove nedelje ometaju operacije zapadne koalicije u Libiji, što omogućava napredovanje snaga libijskog lidera Moamera Gadafija. Malen je, takođe, rekao da su Gadafijeve snage konsolidovale položaje južno od grada Adždabija i da se očekuje da će ponovo izvesti ofanzivu na uporište pobunjenika u Bengaziju.

Koalicione snage započele su napade na položaje Gadafijevih snaga 19. marta, kako bi uspostavile zonu zabrane letova u cilju zaštite civilnog stanovništva.

Zapadni mediji su danas izvestili da je u Libiji došlo do dramatičnog obrta za pobunjenike, koji su tokom proteklog vikenda zauzeli niz gradova duž obale i izgledalo je da napreduju uz pomoć vazdušnih napada zapadne koalicije, a sada se povlače iz dosadašnjih uporišta duž istočne obale.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.