Grčka ukinula "univerzitetski azil", policija sada može da uđe na fakultete

Grčki parlament ukinuo je zakonsku odredbu po kojoj su fakulteti bili zone u koje policija nije mogla da ulazi.
Grčka ukinula "univerzitetski azil", policija sada može da uđe na fakultete
Foto: Pixabay
Dok vlasti odluku objašnjavaju kao borbu protiv bezakonja, kritičari je osuđuju kao suzbijanje demokratije.
 
To je jedan od prvih poteza nove konzervativne vlade na čelu sa Novom demokratijom. Premijer Kirijakos Micotakis zalagao se za ukidanje ove odredbe kao pitanja javne bezbednosti.
 
"Ukidanje univerzitetskog azila znači zabranu delinkventnog ponašanja na univerzitetima", rekao je Micotakis. Konzervativci već dugo tvrde da je ideja o fakultetima kao utočištima odavno izgubila svoj smisao i da je zloupotrebljavaju kriminalci, kao i da se profesori žale na nasilje i trgovinu drogom.
 
Bivši premijer i današnji glavni vođa opozicije Aleksis Cipras ocenio je da je ovo pokušaj potkopavanja grčkih državnih fakulteta.
 
"Nova demokratija je oduvek sledila taj pravac postupnog privatizovanja fakulteta, potkopavanja socijalne pomoći i istraživanja", rekao je Cipras.
 
Policija je do sada mogla ući u prostor univerziteta samo ako je pozovu akademski zvaničnici, a izuzetak su bili slučajevi ozbiljnih krivičnih dela. U praksi su takvi pozivi bili veoma retki. Sada policajci mogu ući na bilo čiji poziv. Ministarka obrazovanja Niki Kerameos izjavila je da akademske slobode ovim nisu ugrožene.
 
Zakon koji je skoro 40 godina bezbednosnim snagama branio da prilazi univerzitetima bio je usvojen kao odgovor na odluku grčkih pukovnika da pošalju tenk koji se probio kroz kapije Atinske politehnike 1973. godine. Tom prilikom poginula su 23 studenta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.