Britanija povlači svoje diplomate iz EU

Britanske diplomate povući će se iz institucionalnih struktura Evropske unije u Briselu u roku od nekoliko dana, po planu vlade Borisa Džonsona, piše britanski Gardijan.
Britanija povlači svoje diplomate iz EU
Foto: Pixabay
Kako navodi ovaj list, Velika Britanija želi time da ojača poruku da će izaći iz Evropske unije do 31. oktobra sa ili bez sporazuma, tako da će britanske diplomate prestati da prisustvuju svakodnevnim sastancima u Briselu.
 
Ovaj potez je, kako navode zvaničnici u Londonu, u skladu s prvim obraćanjem Borisa Džonsona u Donjem domu parlamenta. On je tada u govoru rekao da će “osloboditi britansku diplomatiju od evropskih poslova”, kao i da “obe strane treba da prihvate realnost da se učestvovanje Velike Britanije u Evropskoj uniji bliži kraju”.
 
"Izlazimo iz EU 31. oktobra bez obzira na okolnosti, zato ima smisla da preispitamo prisustvo naših diplomata na tim sastancima kako bismo iskoristili vreme vlade na najbolji način", rekao je portaparol Džonsonove vlade.
 
S druge strane, kritičari smatraju da će simbolično povlačenje ostaviti Britaniju bez uvida u odluke EU što bi moglo škoditi nacionalnom interesu.
 
"Gardijan" podseća da se očekuje prisustvo britanskih diplomata na predstojećem sastanku radne grupe EU na kojem će ostalih 27 članica razmatrati pitanja bezbednosti, panevropski odgovor budućim krizama koje bi obuhvatile civile, spoljnu politiku i zaštitu interesa potrošača. "Gardijan" podseća da je oko 150 britanskih zvaničnika stalno prisutno u Briselu gde lobiraju za britanske interese.
 
Boris Džonson izabran je za novog premijera krajem jula nakon ostavke Tereze Mej. Ona je dala ostavku na mesto lidera Konzervativne partije početkom juna, ali je ostala na premijerskoj funkciji dok nije nađena zamena, odnosno dok nije izabran Džonson. Podrška joj opadala je postepeno i to nakon referenduma u junu 2016. godine na kome su se građani Velike Britanije izjašnjavali o izlasku iz EU.
 
Džonson je u govoru ispred premijerske rezidencije poslao poruku da ga ništa neće sprečiti da Velika Britanija sa ili bez sporazuma izađe iz Evropske unije. Na ove tvrdnje, reagovao je tada Evropski parlament upozoravajući Džonsona "na ekonomski štetne posledice" Bregzita bez sporazuma.
  • Samo napred

    13.08.2019 11:53
    Manje krivozubih u EU parlamentu je dobro za imidz Evrope.
  • Bravo

    13.08.2019 11:20
    Aplauz
    vreme je za novi globalni poredak; šta će naše Gede sa svojim otvorenim i neotvorenim poglavljima na putu u evroatlantske institucije sada?

  • Seka Persa

    13.08.2019 10:09
    Boris Johnson sa ‘većinom’ od 1 (sve uz podršku irskih lojalista!) može i dalje da se bavi odnosima sa javnošću dok britanski parlament ne zaseda.

    3. Septembra će se suočiti sa realnošću svojih gadosti...

    Jedva čekam da vidim kako će lepi da objasni sve...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet