Rusija priznala: Nivo radijacije povećan do 16 puta nakon nesreće u subotu

Nivo radijacije u ruskom gradu Severodvinsku povećao se nakon 8. avgusta i nesreće koja se dogodila tokom testiranja rakete, a dok vlasti tvrde da je zračenje veće između 4 i 16 puta, Grinpis navodi da je to 20 puta.
Ministarstvo odbrane je najpre objavilo da je zračenje ostalo na normalnom nivou posle nesreće, te da nema opasnosti po stanovništvo, ali su gradske vlasti Severodvinska sada saopštile da je zabeležen "kratkotrajni rast nivoa radijacije".
 
Stanovnicima Njenoksa preporučeno je da zbog moguće opasnosti od radijacije napuste svoje domove dok traju radovi na mestu nesreće. Istovremeno lekari i medicinsko osoblje koje je pomagalo povređenima posle nesreće tokom testiranja rakete poslati su u Moskvu na medicinska ispitivanja.
 
Grinpis tvrdi da je nivo zračenja porastao 20 puta, dok ruska meteorološka agencija Rosgidromet objavljuje da je zabeležen rast od 4 do 16 puta.
 
Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petoro ljudi.
  • 2019

    14.08.2019 14:50
    1986
    Wann ist Mikkel?
  • Deja vu

    14.08.2019 10:54
    Ovo me podseca na
    "Not good not terrible!"
  • Ina

    14.08.2019 09:23
    Smotusi smotani, aljkavi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet