Kremlj: Ruski naučnici pod nadzorom stranih špijuna 24 sata dnevno

Ruski naučnici su pod nadzorom stranih špijuna 24 sata dnevno, saopštio je Kremlj dok u naučnim krugovima vlada zabrinutost zbog novih restrikcija prema kontaktima sa inostranstvom.
Kremlj: Ruski naučnici pod nadzorom stranih špijuna 24 sata dnevno
Foto: Pixabay
Rusko Ministarstvo obrazovanja i nauke preporučilo je jačanje kontrole sastanaka na kojima učestvuju stranci i ograničilo je njihovo prisustvo u naučnim institutima kao i njihovo korišćenje elektronskih uređaja.
 
Takođe se zahteva posebna dozvola ako ruski naučnik ima sastanak van radnog vremena sa nekim stranim kolegom. Naučnik je u obavezi da potom napiše izveštaj o sastanku.
 
Mnogi ruski istraživači su osudili te mere koje smatraju "apsurdnim i nerealnim". Oni su ocenili da te mere mogu samo da povećaju izolaciju Rusije i da im ugrožavaju rad. Takođe strahuju od povratka sovjetske ere, kada su naučnici mogli na sastanke sa stranim kolegama jedino u pratnji treće osobe.
 
Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da treba biti oprezan jer su "strane obaveštajne službe u pripravnosti".
 
"Postoji naučna i industrijska špijunaža, koja funkcioniše 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, a na meti su naši naučnici, posebno mladi", naveo je Peskov.
  • ...

    15.08.2019 03:32
    Putin pod stare dane malko....
  • White Power

    15.08.2019 02:50
    sloboda(ne)
    Kada ne znas kako da sakrijes losu ekonomsku situaciju-ksenofobija i samiizolacija se namecu kao logicno "resenje".
    Izmisljanje "stranog faktora", spijuniranje, podizanje gotovosti i ostale trice i kucine-solucije tipicne za totalitarne sisteme.
  • Stvarno?

    15.08.2019 00:52
    Ovo je svjetska zavijera ovih prokletih zapadjaka evo i naseg prijedsednika spejuneraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.