Crna Gora: Kazne za trgovce do 2.000 evra ako ne vrate sitno kupcu

Propisi na osnovu kojih bi inspekcija u Crnoj Gori mogla kažnjavati nevraćanje sitnih apoena ne postoje, ali se najavljuju izmene Zakona o zaštiti potrošača.
Crna Gora: Kazne za trgovce do 2.000 evra ako ne vrate sitno kupcu
Foto: Pixabay
U crnogorskoj Upravi za inspekcijske poslove kažu da su dobijali žalbe potrošača koje su se odnosile na nedostatak sitnih apoena pri vraćanju kusura u prodavnicama, prenosi RTCG.
 
"Žalbe su podnosili domaći potrošači. Međutim, ne postoji zakonski osnov na osnovu kojeg bi tržišna inspekcija mogla sankcionisati trgovca zbog nevraćanja sitnih apoena", navodi se u saopštenju.
 
Predloženim izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, koje je Vlada usvojila na sednici 4. jula, kako tvrde u Upravi, propisana je obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.
 
Ako u toku nadzora nadležni inspektor utvrdi nepravilnosti, rešenjem će narediti trgovcu i odrediti mu rok u kojem treba da ispravi tu nepravilnost.
 
"Novčanom kaznom od 300 do dve hiljade evra kazniće se za prekršaj kompanija - trgovac, ako potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, ne vrati tu razliku. Za taj prekršaj kazniće se i odgovorna osoba u kompaniji novčanom kaznom od 50 do 200 evra, a preduzetnik kaznom od 150 do 400 evra", precizira se u saopštenju.
 
U Upravi su naveli da do sada nisu imali saznanja da trgovci kusur od cent i dva vraćaju potrošačima za koje utvrde da su stranci i da o tome govore otvoreno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.