Velika Britanija 31. oktobra napušta EU "bez obzira na okolnosti"

Britanska vlada čiji će šef Boris Džonson otputovati ove nedelje na sastanak sa evropskim liderima, saopštila je da je za 31. oktobar naredila ukidanje svojevremenog britanskog zakona o pristupanju Velike Britanije Evropskoj uniji.
Velika Britanija 31. oktobra napušta EU "bez obzira na okolnosti"
Foto: Pixabay
"Ovo je jasan signal građanima ove zemlje: napustićemo EU kao što je obećano 31. oktobra, bez obzira na okolnosti", rekao je u izjavi ministar Stiv Barklej, ministar odgovoran za Bregzit.
 
"To je istorijski trenutak kada kontrolu nad našim zakonima preuzimamo od Brisela", dodao je on. Ta odluka je uglavnom simbolična, rekla je Madi Timont-Džek, iz istraživačkog centra "Institut za vladu".
 
"Već smo znali da ćemo ukinuti taj propis (nazvan Zakon o evropskim zajednicama iz 1972.), ali nismo znali kada. To je politički simbol", rekla je ona za AFP. Bivša premijerka "Tereza Mej to nikad nije najavila, jer to se može učiniti i u poslednjem trenutku", rekla je ona.
 
Boris Džonson želi da izvrši pritisak na EU da, sve više i neposrednije mašući pretnjom odlaska bez dogovora, postigne novi sporazum o Bregzitu, dok Brisel za sada odbija da ponovo otvori pregovore.
 
U Berlinu će se u sredu sastati s kancelarkom Angelom Merkel, a u četvrtak s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Potom će od 24. do 26. avgusta biti u Biaricu, na samitu G7, gde će se sastati sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, s kojim se nada da će zaključiti ambiciozan sporazum o slobodnoj trgovini posle Bregzita.
 
Današnjoj najavi ukidanja zakona je prethodilo objavljivanje pisma u kojem više od 100 britanskih poslanika poziva Borisa Džonsona da odmah sazove parlament koji je na odmoru, da trajno zaseda do 31. oktobra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.