Azra zarobljenicima sekla i polni organ

Azra Bašić iz Dervente, optužena za mučenje i ubistva Srba u logorima u Posavini 1992. godine, prema pisanju "Njujork tajmsa", potvrdila je da je počinila više ubistava, iako je u zahtevu iz BiH za ekstradiciju pomenuto samo jedno.
Azra Bašić iz Dervente, optužena za mučenje i ubistva Srba u logorima u Posavini 1992. godine, prema pisanju "Njujork tajmsa", potvrdila je da je počinila više ubistava, iako je u zahtevu iz BiH za ekstradiciju pomenuto samo jedno.

Ovaj tiražni američki dnevnik preneo je svedočenje Stiva i Lusi Loman, kod kojih je u gradiću Stentonu poslednjih pet godina živela Bašićeva. "Bilo joj je muka samo kada je ubila prvog čoveka jer je bila licem u lice s njim. Situacija ubij ili budi ubijen. Posle prvog smaknuća, ostala su išla mnogo lakše", rekao je Stiv Loman za "Njujork tajms".

Lomanovi navode da Bašićeva nikad nije krila da je učestvovala u sukobima. Ona im je ispričala da je, navodno, prisustvovala kada su srpski vojnici silovali devojčicu. Loman je rekao da je ona kasnije naišla na jednog od "vojnika silovatelja" i da nije dozvolila svojim saborcima da ga ubiju iz vatrenog naoružanja, već da mu je ona odsekla polni organ. Advokat Bašićeve Petrik Neš nije želeo da komentariše navode lista.

Prema sudskim dokumentima, 52-godišnja Bašićeva je optužena da je 1992. godine jednog zatvorenika izbola nožem u vrat. Optužnica je, takođe, tereti za paljenje zatvorenika, čupanje noktiju, otkidanje ušiju i urezivanje krstova i slova "s" u meso zatvorenika. Prvi logor za Srbe na području Dervente, formiran 12. aprila 1992. godine, bio je u Domu JNA i kroz njega je prošlo više od 200 Srba.

Saslušanje o ekstradiciji Bašićeve biće održano 22. avgusta pred Okružnim sudom u Leksingtonu u američkoj saveznoj državi Kentaki, saopšteno je nedavno iz ovog suda. Kancelarija državnog tužioca za istočnu oblast Kentakija želela je da statusna konferencija bude održana do 1. juna, ali je advokat Neš rekao da mu je potrebno dodatno vreme za pripremu slučaja.

Podsećamo, Bašićeva je uhapšena 15. marta u Stentonu na osnovu međunarodne poternice koju je izdao Sud BiH zbog sumnje da je kao pripadnica hrvatske vojske učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba u logorima u Derventi od aprila do juna 1992. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.