Radnici u nuklearnoj elektrani rudarili kriptovalute

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) istražuje bezbednosni incident koji se dogodio u jednoj nuklearnoj elektrani u ovoj zemlji.
Radnici u nuklearnoj elektrani rudarili kriptovalute
Foto: Pixabay
Istražuje se da li je upravo ovaj incident ugrozio nacionalnu bezbednost Ukrajine, te omogućio napadačima potencijalni pristup internim sistemima nuklearne elektrane u blizini grada Južnoukrainska na jugu zemlje.
 
U sklopu istrage izvedena je i racija u samoj nuklearnoj elektrani, gde je zatečena i zaplenjena oprema koja se koristi za rudarenje kriptovaluta. U prostorijama elektrane namenjenim administrativnom osoblju nađena su dva metalna kućišta u kojima se nalazila klasična računarska oprema zajedno sa dodatnim napajanjima, hladnjacima i grafičkim karticama, što ukazuje na namenu takvih računara.
 
U jednom metalnom kućištu zatečeno je šest, a u drugom pet AMD Radeon RX 470 grafičkih kartica. U vojnim barakama uz elektranu pronađena je još neka dodatna oprema za rudarenje kriptovaluta (ukrajinske nuklearne elektrane čuva vojska).
 
Nekoliko zaposlenih u elektrani optuženo je za učestvovanje u ovoj aktivnosti, ali zasad niko nije uhapšen, dok se optuženici među vojnim osobljem uopšte ne spominju.
 
SBU istražuje da li se pri ovim aktivnostima koristila mreža elektrane, te na taj način potencijalno dobio pristup internim poverljivim informacijama o strukturi same elektrane i njenoj bezbednosti i slabim tačkama.
  • Spooky

    26.08.2019 21:59
    Vidim, Niko nije komentarisao. 6 kartica = ugrožavanje nacionalne bezbednosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.