Americi preti zatvaranje vlade

Američka štampa danas se najviše bavi mogućnošću zatvaranja vlade, odnosno finansijske blokade administracije u Vašingtonu, zbog neuspeha demokrata i republikanaca da se dogovore o kresanju budžeta za tekuću fiskalnu godinu.

Američka štampa danas se najviše bavi mogućnošću zatvaranja vlade, odnosno finansijske blokade administracije u Vašingtonu, zbog neuspeha demokrata i republikanaca da se dogovore o kresanju budžeta za tekuću fiskalnu godinu. Takav scenario je već viđen 90-ih godina prošlog veka i tim predsednika Baraka Obame ga sada ubrzano proučava.

Predstavnički dom Kongresa, koji od novembra kontrolišu republikanci, traži uštedu od 61 milijarde dolara, dok demokrate, većina u Senatu, pristaju na 33 milijarde. Poslednji kompromis o privremenom finansiranju federalne administracije ističe u petak, 8. aprila, a novi nije postignut. "Vašington post" piše da zvaničnici Bele kuće privatno priznaju da ih sve više brinu političke posledice bitke oko budžeta, pogotovu što bi eventualno zatvaranje vlade kod mnogih birača ostavilo utisak da političari u Vašingtonu nisu u stanju da reše ključna pitanja.

Prilikom bilo kakvog zatvaranja vlade ne znači da administracija potpuno prestane da radi. Aktivnosti koje su suštinske po nacionalnu bezbednost, poput vojnih operacija, mogu da se nastave. Kontrola vazdušnog saobraćaja i druge bezbednosne funkcije izuzete su iz toga, isto važi i za federalnu policiju i zatvore.

Zaposleni čiji se rad smatra suštinskim za funkcionisanje vlade nastavljaju da dolaze na posao, ostali ostaju kog kuće. U vreme zatvaranja vlade tokom 1990-ih, primećeno je da su mnogi državni službenici u Vašingtonu nastavljali da dolaze na posao, odbijajući pomisao da njihov rad može biti procenjen nevažnim, podseća "Njujork tajms".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet