Stranci neće moći da izađu iz BiH dok ne plate kazne

Stranci koji naprave saobraćajni prekršaj u Bosni i Hercegovini više neće moći preći granicu dok ne plate kaznu.
To je jedna od izmena Zakona o prekršajima koje će se 10. septembra naći pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Kako je predlagač, Vlada FBiH, naveo u obrazloženju, cilj izmena je otklanjanje nedostataka primećenih tokom primene ovog zakona.
 
Da su izmene potrebne, utvrdila je Radna grupa koju je formirao ministar pravde FBiH Mato Jozić.
 
Između ostalog, u važećem zakonu nije definisano da policija može samostalno da uhapsi osobu koja je osumnjičena za prekršaj, već to čini na zahtev ovlaštene službene osobe. Zbog toga će predloženim rešenjem biti određeno kako "prisiliti" strane državljane da plate kazne i troškove postupka pre nego što napuste BiH.
 
"Svesni da se oduzimanjem dokumenta u dužem periodu može ugroziti sloboda kretanja građana, a zbog potrebe da se naplata novčane kazne i troškova postupka prema ovoj grupi počinilaca prekršaja učini efikasnijom, Radna grupa smatra da bi predložena izmena mogla dovesti do efikasnijeg okončanja prekršajnog postupka", navedeno je u predlogu.
 
U tom smislu uvešće se mehanizam naplate kazne predviđen Zakonom o strancima, tako da će sud rešenje o prekršaju, zajedno s ličnim ili putnim dokumentom, dostaviti predlog Službi za poslove sa strancima. Služba može da, na obrazložen predlog nadležnog organa, privremeno zabrani izlazak stranca iz BiH ako postoji opravdana sumnja da bi izlaskom iz BiH mogao izbeći krivično gonjenje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.