Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske

Ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić, odbila je da primi protestnu notu Hrvatske zbog "pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije" u Hrvatsku, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.
Ambasadorka Srbije je danas pozvana u hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova kako bi se Srbiji izrazio protest zbog pokušaja pripadnika Vojske Srbije da 7. septembra uđu u Hrvatsku. 
 
Hrvatsko ministarstvo navodi da je ambasadorka odbila da primi protestnu notu, ali da joj je ipak izražen protest, a Ministarstvo je događaj ocenilo kao provokaciju, u cilju izazivanja incidenta i najoštrije osudilo to što su u organizaciju događaja bile uključene zvanične institucije Republike Srbije.
 
"Hrvatska strana je istakla da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srpskog političkog vođstva, koje su usledile, smatra nastavkom neprimerenog postupanja i već duže vreme prisutnog obrasca javnog govora u Srbiji usmerenog protiv Hrvatske, susedne države i članice NATO i Evropske unije. Ovo je još jedna potvrda da Srbija nije spremna da se suoči s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.
 
Delegacija Vojske Srbije sprečena je da uđe u Hrvatsku, gde se zaputila na obeleževanje dana Jasenovačkih novomučenika. Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je poseta bila najavljena, a da su u prtljagu bile zvanične uniforme što je, kako kažu, dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe.
 
Posle ovog događaja, usledile su međusobne optužbe srpske i hrvatske strane, koja tvrdi da je postupila kao ozbiljna država. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, s druge strane, poručio da ovo više nije 1941. godina i da više ne važe zakoni NDH.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet