SZO: Zabrana pesticida na Šri Lanki smanjila broj samoubistava za 70 odsto

Broj samoubistava u svetu proteklih godina pada, ali i dalje zabrinjava da jedna osoba sebi oduzme život svakih 40 sekundi.
SZO: Zabrana pesticida na Šri Lanki smanjila broj samoubistava za 70 odsto
Foto: Pixabay
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), svake godine se ubije oko 800 hiljada ljudi i iako je taj podatak alarmantan, stopa samoubistava po glavi stanovnika pada, objavio je SZO povodom 10. septembra - Svetskog dana prevencije samoubistava. 
 
Globalna stopa pala je za 9,8 odsto i iznosi 10,5 na 100 hiljada stanovnika, navodi SZO u izveštaju koje pokriva razdoblje od 2000. do 2016.
 
Najveći pad je na zapadnom Pacifiku (19,6 odsto) i u Jugoistočnoj Aziji (4,2 odsto). Jedina područja koja beleže rast su Severna i Južna Amerika, što se može objasniti velikom dostupnošću vatrenog oružja.
 
Većina samoubistava, čak 79 odsto, događa se u siromašnijim državama, ali one bogate beleže najveće stope, 11,5 samoubistava na 100 hiljada stanovnika. 
 
Država s najvećim brojem samoubistava po stanovniku je Gvajana s (30,2), a slede je Rusija, Litvanija, Lesoto, Uganda, Šri Lanka, Južna Koreja, Indija i Japan.
 
Najviše suicida izvrši se vešanjem, trovanjem pesticidima i vatrenim oružjem.  Oduzimanje života je drugi vodeći uzrok smrti mladih između 15 i 29 godina, nakon saobraćajnih nesreća, istakao je SZO. 
 
Padu globalne stope delimično je doprinela činjenica da sve više zemalja ima nacionalnu strategiju za prevenciju suicida, kažu u agenciji Ujedinjenih naroda sa sedištem u Ženevi. Taj dokument trenutno ima 38 država. 
 
"Svaka smrt je tragedija za porodicu, prijatelje i kolege. Međutim, samoubistva se mogu sprečiti", saopštio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreiesus.
 
Koraci koji su se pokazali delotvornim su edukacija medija o odgovornom izveštavanju o samoubistvima, pomaganje mladima da se nose sa stresom, pomoć rizičnim grupama i ograničavanje pristupa pesticidima.
 
SZO je objavio kako je zabrana pesticida na Šri Lanki smanjila broj samoubistava za 70 odsto između 1995. i 2015. godine. U Južnoj Koreji je slična mera prepolovila broj samoubistava između 2011. i 2013. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet