Japanski ministar: Fukušima će morati da ispusti radioaktivnu vodu u okean

Japanska kompanija Tokio Elektrik (Tepko) moraće da ispusti radioaktivnu vodu iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima u Pacifik, jer nema dovoljno prostora za njeno skladištenje, saopštio je ministar životne sredine Japana Jošijaki Harada.
Tepko je sakupio više od milion tona kontaminirane vode iz cevi za hlađenje koje sprečavaju topljenje jezgra, od kada je elektrana oštećena u cunamiju 2011. godine.
 
"Jedina opcija jeste da se ispusti u okean, iako će cela vlada raspravljati o tome", rekao je ministar Harada.
 
Vlada Japana čeka, kako se navodi, izveštaj ekspertskog panela pre nego što donese konačnu odluku, jer do 2022. više neće biti prostora za skladištenje radioaktivne vode.
 
Iako nije saopšteno koliko vode će Fukušima ispustiti u okean, očekuje se da će zemlje u okruženju reagovati s negodovanjem na ove najave japanske vlade.
  • D

    10.09.2019 12:20
    .
    Ne postoji odgovornost nigde. Sve što je loše, samo pusti vodu da odnese...
  • .

    10.09.2019 11:52
    /
    "iako će cela vlada raspravljati o tome"

    A japanska vlada je vlasnik pacifika pa ima pravo da se pita? Naterao bih ja te glavonje iz tepka da popiju sve i zadnji litar...
  • nemam reci

    10.09.2019 11:48
    Okeani i mora ne znaju za granice. Svaka radioaktivna cestica iz ovog rezervoara pre ili kasnije dospece do svake tacke Zemljine kugle koju voda moze da dohvati. Potom, prema kruzenju vode u prirodi, sledi radioaktivnost u padavinama. Ljudska vrsta je najgore zlo koje je moglo da zadesi Planetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.