Severna Makedonija otvara prvo poglavlje sa EU u januaru 2020.

Severna Makedonija će prvo poglavlje pregovora sa Evropskom unijom otvoriti u januaru sledeće godine, izjavio je potpredsednik Vlade Sevene Makedonije Bujar Osmani, koji boravi u Briselu.
Severna Makedonija otvara prvo poglavlje sa EU u januaru 2020.
Foto: Pixabay
Osmani je posle razgovora sa predstavnikom Hrvatske u EU Andrejom Mateklom Zgombićem, napomenuo da se odluka za početak pregovora poklapa s početkom hrvatskog predsedavanja EU u januaru sledeće godine, kada i Makedonija očekuje da bude otvoreno prvo poglavlje sa EU.
 
Prema planu, Osmani će se sresti s visokom predstavnicom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini i direktorkom za Zapadni Balkan u Generalnom Direktoratu za susedstvo i proširenje Evropske Unije Genovevom Ruizom Kalaverom.
 
Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov upozorio je da njegovoj zemlji preti jačanje nacionalističkih snaga i evroskeptika, ako u oktobru ne dobije datum za pregovore sa EU, preneli su makedonski mediji.
 
"Ako nema perspektve, a to je ulog u oktobru, mi ćemo oslabiti, a ojačaće skeptici, nacionalističke snage i populisti. To će pomoći svim onima koji sumnjaju u evropski projekat, tu stratešku orijenaciju, dok će nam pozitivna odluka pomoći da kažemo da su stvari u našim rukama", rekao je on u intervjuu Agenciji Evropa. 
 
Dimitrov je podelio svoj optimizam da će odluka Saveta EU 15 oktobra biti pozitivna, jer Severna Makedonija ima "veoma ubedljive argumente", pre svega "očigledan napredak ka pravoj evropskoj demokratiji", kao i postizanje dogovora sa Grčkom i Bugarskom. "Svi pogledi su okrenuti ka sredini oktobra. Mislim da je ulog takav da će u prestonicama biti ozbiljnih razmišlanja o načinu da se zgrabi ova prilika u trenutku kada nema mnogo prilika za uspeh", rekao je šef diplomatije Severne Makedonije.
 
U slučaju da Severna Makedonija u oktobru ne dobije "zeleno svetlo" Brisela, posle 14 godina kandidatskog statusa, Dimitrov kaže da mu neće biti lako da se vrati u Skoplje. "Neće biti lako za mene kao ministra da se vratim u Skoplje posle oktobra i da kažem da će se odlučivati iduće godine - potrebno nam je političko gorivo da prudužimo dalje", rekao je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije.
 
Nikola Dimitrov je istakao da Severrna Makedonija u potpunosti podržava evropsku perspektivu Albanije, ali da njegova zemlja ne sme da bude žrtva logike stavljanja zemalja u paket i podsetio da je proces približavanja EU zasnovan na individualnim zaslugama.
  • Bob, Dzejms Bob

    16.09.2019 18:47
    Zar i ti sine krute
    Ucice i oni pre nas u EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.