Pritvoreni novinar Indexa zbog tvitova pušten iz suda i proglašen krivim

Novinar portala Index Gordan Duhaček priveden je danas zbog satiričnih objava na Tviteru, a tokom dana mu je izrečena i novčana kazna na Prekršajnom sudu u Zagrebu, preneli su hrvatski mediji.
Pritvoreni novinar Indexa zbog tvitova pušten iz suda i proglašen krivim
Foto: Pixabay
"Terete me za jedan tvit na kojem sam, komentarišući napad policajaca na radnike jednog fast fooda u Zadru, napisao ACAB. To je bio razlog da me optuže", ispričao je Duhaček novinarima nakon što je pušten, navodi portal Indeks.
 
On je rekao da ga terete i zbog obrade rodoljubne pesme "Vila Velebita".
 
"Tereti me se jer sam iz zezancije satirički objavio verziju 'Vile Velebita' koja se referira na fekalije koje se izlivaju u Jadran. Tu sam optužen zbog vređanja moralnih osećanja građana, uvredila ih je prerada stare pesmice koju niko ne peva", naglasio je Duhaček. On je rekao da je zbog tvita "ACAB" odmah kažnjen novčanom kaznom od 754 kune (100 evra), dok će u drugom slučaju odluka biti doneta u četvrtak.
 
Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je da novinar nije priveden zbog svojih objava na tviteru, već zato što se nije odazvao na poziv policije. On je odbacio tvrdnje da je reč o zastrašivanju novinara.
 
Božinović je dodao da je Duhaček na Prekršajnom sudu proglašen krivim za delo omalovažavanja policijskih službenika. Prema njegovim rečima, Duhaček je izveden pred Prekršajni sud, jer nema prebivalište u Republici Hrvatskoj.
 
Na pitanje ko je novinara prijavio, ministar je odgovorio da ne zna.
 
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je osudilo policijsko postupanje prema novinaru Indeksa, posebno zbog činjenice da je kao "okoreli kriminalac priveden na zagrebačkom aerodromu zbog dve satirične objave na svom Tviteru".
 
"HND upozorava da je policijsko postupanje prema Duhačeku bez presedana i ne može se tumačiti nikako drukčije nego kao zastrašivanje", ističe novinarsko udruženje.
 
U saopštenju se navodi da je Duhaček juče pri ulasku u Hrvatsku iz BiH obavešten da ga traži policija zbog čega se on javio u policijsku stanicu, jer je danas trebalo da putuje u Nemačku. Uprkos tome, policijaci su ga ujutru dočekali na aerodromu i priveli ga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.