Oko 50.000 radnika Dženeral Motorsa stupilo u štrajk

Više od 49.000 radnika američkog automobilističkog koncerna Dženeral Motorsa stupilo je danas u štrajk nakon što su propali pregovori između kompanije i sindikata radnika o novom ugovoru i uslovima rada.
Oko 50.000 radnika Dženeral Motorsa stupilo u štrajk
Foto: Pixabay
Radnici su zatvorili 33 proizvodna pogona u devet država širom Sjedinjenih Američkih Država, kao i 22 skladišta za delove. 
 
Nije poznato koliko će štrajk trajati, a reč je o prvom ovih razmera koji pogađa kompaniju General Motors od 2007. godine. Tada je za dva dana štrajka kompanija izgubila 300 miliona dolara.
 
Iz sindikata navode da je štrajk trenutno jedino rešenje, jer su obe strane daleko u pregovorima o novom četvorogodišnjem ugovoru. Iz Dženeral Motorsa su naveli da su ponudili sedam milijardi dolara za povećanje plata, što bi rezultiralo i otvaranjem novih 5.400 pozicija koje bi preuzeli trenutni zaposleni.
 
Prethodni četvorogodišnji ugovor sindikata radnika s kompanijom istekao je u subotu uveče, a u ponedeljak u deset sati po lokalnom vremenu predviđen je nastavak pregovora. U međuvremenu, automobilska industrija SAD beleži pad prodaje i povećanje troškova zbog investicija u električna vozila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet