Aukcijska kuća odbila zahtev Meksika da zaustavi prodaju umetničkih predmeta

Francuska aukcijska kuća Mijon odbila je zahtev Meksika da zaustavi prodaju kolekcije od oko 120 umetničkih predmeta nastalih pre španskih osvajanja.
Aleksandar Mijon, iz istoimene aukcijske kuće, rekao je da će aukcija biti obavljena u Parizu, potvrđujući zakonitost te kolekcije i prava privatnog vlasnika da je proda.
 
"Javna aukcija je po definiciji transparentna, a ambasade mogu da ih vide i kao značajnu alatku za pozitivnu komunikaciju i kulturni uticaj", napisao je Mijon.
 
Meksiko je saopštio da su neki umetnički predmeti u toj kolekciji lažni kao i da bi ostali trebalo da budu vraćeni u zemlju porekla jer predstavljaju nacionalno kulturno nasleđe. U kolekciji se, pored ostalih, nalaze glinene figure koje simbolizuju plodnost, grnčarija i nakit.
 
Francuski bračni par koji je vlasnik kolekcije počeo je da je sakuplja u 60-tim godinama prošlog veka, a Meksiko je usvojio zakon o zabrani izvoza tih umetničkih predmeta 1972. godine. Nije jasno da li su ti artefakti izvezeni iz Meksika pre ili posle donošenja ovog zakona.
 
Meksički ambasador u Francuskoj Huan Gomes Robledo, izjavio je da će lično prisustvovati aukciji kako bi pokušao da spreči ovu prodaju u poslednji čas.
 
"Mi smo suočeni sa kategoričkim odbijanjem aukcijske kuće da zaustavi prodaju", ocenio je on i dodao da je koristio legalne i diplomatske kanale u Francuskoj da to bude sprečeno.
 
Robledo je napisao da će biti preduzete sve potrebne akcije da bi se "sprečila ta prodaja".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet