Kolumbijski predsednik uporedio Nikolasa Madura sa Slobodanom Miloševićem

Kolumbijski predsednik Ivan Duke uporedio je svog kolegu Nikolasa Madura sa Slobodanom Miloševićem u diplomatskoj ofanzivi kako bi saterao u ćošak venecuelanskog socijalistu, upozoravajući da bi učinio "glupu" grešku da napadne svog suseda koji uživa podršku Sjedinjenih Država.
Duke je izneo ove komentare u intervjuu za agenciju Associated Press pre putovanja u Njujork, gde se očekuje da će osuditi Madura pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda kao nasilnog autokratu.
 
Duke veruje da Maduro nije samo odgovoran za humanitarnu katastrofu u zemlji, već je i sada pretnja regionalnoj stabilnosti jer pruža sigurno utočište kolumbijskim pobunjenicima.
 
"Brutalnost Nikolasa Madura uporediva je sa Slobodanom Miloševićem", rekao je Duke, koji je pozvao Međunarodni krivični sud da istraži Madura zbog kršenja ljudskih prava.
 
Dok je Duke odbio da isključi vojni udar protiv marksističkih pobunjenika za koje se tvrdi da se kriju preko granice, rekao je da bi svaka agresija oružanih snaga Venecuele odmah izazvala regionalni odgovor koji bi mogao uključivati dodatne sankcije i diplomatske akcije.
 
"Ako namjeravaju da učine nešto tako glupo, znaju kakve će biti posledice", rekao je Duke.
 
Duke je pojačao pritisak na Madura poslednjih nekoliko nedelja nakon što je mala grupa disidentskih levičarskih pobunjenika odlučila  da prekine s istorijskim mirovnim procesom u Kolumbiji i ponovo povede borbu protiv države, tvrdeći da je vlada izdala sporazum kojem je bio cilj da prekine sukobe koji traju već pet decenija.
 
U UN-u se očekuje da će mladi kolumbijski vođa optužiti Madura za kršenje rezolucije Veća sigurnosti usvojene nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. jer krije pobunjenike.
 
Venecuelanski predsednik više puta je negirao te optužbe, i iako neće prisustvovati ovogodišnjoj Generalnoj skupštini, njegovi izaslanici će verovatno podneti slične optužbe protiv Dukea, optužujući ga da nije postupio protiv ilegalnih oružanih grupa koje su planirale napade na njegovu vladu iz Kolumbije.
 
"Kolumbijska oligarhija želi da uradi sve moguće pripreme kako bi osigurala oružanu agresiju na Venecuelu", izjavio je nedavno ministar komunikacija Horhe Rodrigez.
 
Rastuće tenzije duž granice imaju potencijalno opasne i dalekosežne geopolitičke implikacije koje uključuju interese Rusije, Kine i Sjedinjenih Država.
  • Realista

    23.09.2019 07:36
    Realnost
    Ako ga je uporedio sa Miloševićem verovatno asocira na to šta ga čeka, sa željom da ga uplaši.
    Za razliku od Miloševića Maduro nema Miru, nema jul, a i nema toliko prevrtljivaca i izdajnika, tako da su Madurova karijera i život sigurniji.
    Kolumbija ima podršku Amerike, ima je i Kosovo, ne izlaze iz Avganistana, a šta je zajedničklo za te teritorije. Droga. Znači da su Amerikanci tamo gde je droga, jer im je to interes.
    Drugi interes ime je nafta, a treći rudna bogatstva neke zemlje. Nije njima interes slobode, demokratija, briga o narodima i sl. nego želja i to pohlepa za tudjim bogatstvom.
  • lanceMi

    22.09.2019 22:02
    Pozoriste lutaka
  • Plus tri osam cetiri

    22.09.2019 19:38
    Ponosno smo usli u istoriju kao pojam za bescasce, zlodela i glupost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.