Ženama u Iranu od oktobra dozvoljen ulaz na fudbalske stadione

Žene u Iranu moći će da gledaju fudbalske utakmice od narednog meseca, saopštila je FIFA.
 Ženama u Iranu od oktobra dozvoljen ulaz na fudbalske stadione
Foto: Pixabay (ilustracija)
Predsednik Fife Đani Infantino rekao je da su ga predstavnici iranskih vlasti uverili da žene mogu da prate fudbalske mečeve, počevši od kvalifikacija za Svetsko prvenstvo narednog meseca.
 
"Potrebno je da žene prate mečeve. Dobili smo uveravanja da će od naredne internacionalne utakmice žene moći da uđu na fudbalske stadione. To je od velikog značaja, to se nije dogodilo poslednjih 40 godina", rekao je on.
 
Ženama je zabranjen ulaz na stadione, kada igraju muškarci od Islamske revolucije 1979. godine. Početkom meseca, navijačica Sahar Hodajari tragično je nastradala nakon što je uhapšena, jer je pokušala da uđe na fudbalsku utakmicu prerušena u muškarca. Sahar Hodajari, koja je bila poznata i kao "plava devojka" po bojama svog omiljenog kluba "Esteklala", bojala se da će završiti u zatvoru. Ona se zapalila ispred suda i preminula sedam dana kasnije u bolnici, podseća BBC.
 
Njena smrt izazvala je veliku tugu i ljutnju u Iranu, ali i van te zemlje. Fudbaleri širom sveta odali su poštu Sahar Hodajari. Članice nekih evropskih ženskih fudbalskih ekipa nosile su plave trake oko ruke tokom utakmica u znak sećanja na Hodajari. Fifa se suočila sa kritikama i pozivima da suspenduje ili zabrani Iransku fudbalsku federaciju.
 
Zvaničnici Fife proveli su sedam dana u Iranu i razgovarali sa zvaničnicima o meču sa Kambodžom 10. oktobra, što je prva utakmica koju će Iran igrati kod kuće u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. godine.
  • Vraška šunka

    24.09.2019 08:59
    @O sportu
    "Kod nas im je oduvek i bio dozvoljen, pa im ne pada na pamet da odu..."
    Poenta je u slobodama, a ne ljubavi prema nasilnoj i nameštenoj igri.
  • O sportu

    23.09.2019 09:25
    Beše i to nekad...
    Kod nas im je oduvek i bio dozvoljen, pa im ne pada na pamet da odu...

    A jednako ne pada na pamet mnogim korpulentnim muškarcima.

    Izeš snagu, ka dna tebe zbog šala ili majice mogu skočiti bar 10 naoružanih navijača.
    Naoružanih hladnim oružjem, vatrenim a i realno bakljama i palicama.
    Sport.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet