FOTO: Muzej Holokausta u Argentini preuzeo jednu od najvećih kolekcija nacističkih predmeta

Muzej Holokausta u Buenos Ajresu preuzeo je najveću kolekciju nacističkih predmeta ikada otkrivenu u Argentini.
Argentinska policija i agenti Interpola pronašli su 2017. više od 70 nacističkih predmeta sakrivenih iza police za knjige u kući kolekcionara, u okviru istrage o umetničkim delima. Među pronađenim stvarima su bile biste Adolfa Hitlera, instrument za merenje ljudskih glava u svrhu određivanja rasne čistoće i statue nacističkih orlova sa kukastim krstovima u kandžama. Predmeti će ostati u Muzeju Holokausta do završetka istrage.
 
 
Posedovanje nacističkih predmeta u Argentini može biti ilegalno ako se ustanovi da te stvari izazivaju rasnu ili versku mržnju u javnosti, iako privatno mogu da budu dozvoljene.
 
 
Još nije odlučeno da li je kolekcionar prekršio zakon protiv diskriminacije, pa je za sada optužen samo za posedovanje predmeta ilegalnog porekla.
 
 
Argentinski i nemački stručnjaci kažu da je najveći broj predmeta originalan. Tu su bile i igračke za koje vlasti navode da su bile korišćene za indoktrinaciju dece, nacistički peščani sat i kutija harmonika s utisnutim kukastim krstovima. U kolekciji je bio i negativ fotografije Hitlera s lupom sličnom onima pronađenim u kutijama.
 
 
Pretpostavka istražitelja i argentinske jevrejske zajednice je da su te stvari u Argentinu doneli nacisti posle Drugog svetskog rata, kada je ta zemlja postala utočište za neke od najzloglasnijih ratnih zločinaca.
 
 
Direktor muzeja je rekao da su te stvari ohrabrivale "mržnju, smrt i razaranje", a da će postati deo izložbe "u službi prenošenja demokratskih vrednosti, obrazovanja i borbe za sećanje da se tragedije poput Holokausta ne bi ponovile".
  • Cane liman

    03.10.2019 17:05
    Koje licemerje u Argentini...... Argentina Sigurna kuća za naciste....
  • Milo

    03.10.2019 11:18
    Da
    A kolekcionar sasvim slucajno Hitlr licno!
  • Skretničar

    03.10.2019 10:39
    Argentina pravi svetilište, pošto svi znamo gde su završili Hitlerovi dečki...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet