Evropski sud: Fejsbuk može da bude primoran da ukloni uvredljive sadržaje

Evropski sud pravde ocenio je da društvene mreže, kakva je Fejsbuk, mogu biti primorane da uklone ili u celom svetu blokiraju pristup sadržaju koji je sud neke zemlje EU proglasio klevetničkim ili uvredljivim, prenela je agencija AFP.
Evropski sud: Fejsbuk može da bude primoran da ukloni uvredljive sadržaje
Foto: Pixabay
Vrhovni sud Austrije je od Evropskog suda pravde u Luksemburgu zatražio tumačenje direktive EU iz 2000. godine o elektronskoj trgovini, jer se jedna poslanica austrijskih Zelenih žalila da je drugi korisnik Fejsbuka vređa, a austrijski sud je tu njenu ocenu prihvatio.
 
Poslanica je tužila internet kompaniju i tražila da ukloni uvredljive komentare.
 
Na upit austrijskog Vrhovnog suda, Evropski sud je ocenio da sud jedne zemlje članice EU može da naloži kompaniji koja čuva podatke da ukloni sadržaj u kojem se ponavlja nešto što je ranije bilo proglašeno zabranjenim.
 
Agencija AP tumači da je odluka Evropskog suda pravde poraz za Fejsbuk, jer se povećava njegova odgovornost za sadržaj koji objavljuju njegovi korisnici.
  • /

    03.10.2019 22:17
    /
    sta su ti srpski desnicarski fasisti
    gade se na sve a uveliko koriste i placaju oglase po fb i instagramu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet