Hapšenja muslimanki u Parizu

Francuska policija uhapsila je danas u Parizu najmanje dve žene koje su nosile veo koji je pokrivao celo lice, prvog dana primene zabrane nošenja burke i nikaba na javnom mestu, ali je saopšteno da to nije učinjeno zbog vela, već neprijavljenog protesta.
Francuska policija uhapsila je danas u Parizu najmanje dve žene koje su nosile veo koji je pokrivao celo lice, prvog dana primene zabrane nošenja burke i nikaba na javnom mestu, ali je saopšteno da to nije učinjeno zbog vela, već neprijavljenog protesta.

Jedna žena je odvezena u policijskom kombiju pošto je oko desetak ljudi, među kojima tri žene sa velom preko lica, organizovalo protest ispred katedrale Notr Dam u Parizu. Policajac na licu mesta rekao je da je žena uhapšena pošto protest nije bio prijavljen, a okupljeni demonstranti odbili su da se raziđu, prenela je agencija AP.

Iz Pariske policijske uprave saopšteno je da se još jedna žena nalazi u policijskom pritvoru zbog učešća u neprijavljenim demonstracijama. "Danas nije bilo hapšenja zbog nošenja vela. To je zbog nepoštovanja zahteva da se protest prijavi", rekao je portparol policije Aleksis Marsan za agenciju AFP. Dve žene koje su nosile nikab, žena koja je nosila maramu koja nije pokrivala lice i organizator protesta su uhapšeni, izjavio je Marsan.

Francuska policija uhapsila je pre dva dana 61 osobu, među njima 19 žena zbog pokušaja da održe nenajavljeni protest u Parizu protiv zakona kojim se zabranjuje nošenje vela koji pokriva celo lica što je deo tradicije u oblačenju muslimanskih žena iz arapskim zemalja i juga Azije.
  • Jan Chi

    11.04.2011 19:21
    sta je problem?
    Sta je ovde problem? Sa jedne strane Drzava ima pravo da donese zakon o pokrivanju lica i u ovom slucaju bi Muslimanke trebale zakon da postuju, jer nisu u muslimanskoj Drzavi. Sa druge strane, Drzava bi trebalo da postuje verske zajednice i njihove obicaje. Nemam nista protiv da zene pokrivaju lice i telo, ali se pitam zasto zene iz Evrope koje dolaze u neku muslimansku zemlju MORAJU da bar stave maramu na glavu, inace ne bi mogle da udju u tu zemlju(Iran na primer), a kada evropska Drzava zatrazi od Muslimanki da otkriju lice, one to shvataju kao provokacija!
  • Andro

    11.04.2011 13:53
    !
    E, učite, gospodo. To je pravna sekularna država.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet