Komitet: Nobelova nagrada Handkeu ne može biti oduzeta

Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer se u statutima Nobelove fondacije ne spominje takva mogućnost, saopšteno je iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka.
Nakon što su brojni pojedinci i organizacije osudili odluku tog komiteta da Nobelovu nagradu za ovu godinu dodeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, iz Nobelove fondacije poručili su da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta.
 
"Nobelova nagrada ne može biti oduzeta. U statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost. Nijedan od odbora za dodelu nagrada u Stokholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodeljena", rekao je  Mikael Ostlund, predstavnik za medije pri Nobelovoj fondaciji na pitanje može li Handkeu biti oduzeta nagrada.
 
Navodi se da Nobelova fondacija upravlja finansijama i administracijom u vezi s dodelom tog priznanja.
 
Kontroverze koje prate Handkeovo ime, o čemu su rasprave bile česte i u međunarodnim okvirima, vezane su za njegovo javno zalaganje u ime odbrane Slobodana Miloševića. Handke je 2015. godine dobio nagradu i počasnog građanina Beograda, a 2012. godine postao je i inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).
 
Žaljenje zbog dodele Nobelove nagrade Handkeu, između ostalih, izrazio je američki PEN. "U trenutku porasta nacionalizma, autokratskog vođstva i raširene dezinformacije širom sveta, književna zajednica zaslužuje bolje od ovoga. Duboko žalimo zbog izbora Nobelove komisije za književnost", navedeno je u saopštenju američkog PEN-a.
 
"Iznenađeni smo izborom pisca koji je svojim javnim glasom potkopavao istorijsku istinu i ponudio javno suknjištvo počiniocima genocida, poput bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića i lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića", navela je u saopštenju predsednica PEN Amerike Dženifer Igan.
 
U obrazloženju odluke o dodeli Nobelove nagrade Handkeu stoji, između ostalog, da ju je on dobio zbog, "jezičke inovativnosti kroz pisanu reč, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja".
 
  • Kapetan bojnog broda

    12.10.2019 20:14
    Zabrinjavajuca je tendencija da se lagano unistavaju i diskredituju institucije poput Nobela, UN, EU pa i same demokratije. Na delu je unistavanje svega sto nas usmerava ka ljudskim vrednostima i brani od raznih tirana i ratova. Cak su i klinci skontali.
  • Inspektor Višekruna

    12.10.2019 19:33
    @Inspektor Manjekruna
    I Hitler je bio Time-sov Man of the Year. A Čaplin je bio ludak koji bez razloga ismeva nedužnog firera u "The Great Dictator"!
    Da ti ne objašnjavam kako se to brzo promeni!
    Nisam naslovio post sa "Mediokriteti" bez razloga očigledno!
  • 021

    12.10.2019 17:04
    Sada se bune zbog Handkea a kada je predsednik SAD, najveci ratni huskac u istoriji, covek koji stoji iza svakog oruzanog sukoba u svetu vec preko 150 godina, dobio Nobelovu nagradu za mir, svi su aplaudirali. Ako se Handkeu oduzme Nobel, treba ga oduzeti i Obami.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet