VIDEO: Protest u Kataloniji zbog zatvorske kazne dvojici organizatora referenduma

Širom Katalonije počela su masovna okupljanja demonstranata posle presude Vrhovnog suda kojom je devetoro katalonskih lidera osuđeno na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine.
Stanovnici autonomne pokrajine na severoistoku Španije počeli su da se spontano okupljaju na trgovima, u pojedinim delovima Barselone je prekinut saobraćaj, a studenti su napustili predavanja.
 
"Sloboda, sloboda", uzvikuju demonstranti i u ostalim gradovima noseći katalonske zastave i transparente na kojima piše "Sloboda političkim zatvorenicima", prenosi Hina.
 
Pobornici nezavisnosti su ranije najavili masovne proteste i opšti štrajk.
 
Iako su dosadašnje demonstracije bile nenasilne, u tu pokrajinu sa 7,5 miliona stanovnika, prošle nedelje su poslate dodatne policijske snage. Postavljene su metalne barijere ispred parlamenta u Barseloni kako bi se sprečilo njegovo zauzimanje, a isto je urađeno i ispred ostalih institucija.
 
Španski premijer Pedro Sančes najavio je obraćanje tokom dana, kao i predsednik katalonske vlade Kim Tora.
 
Vrhovni sud je osudio devetoro katalonskih lidera na zatvorske kazne, te još troje na zabranu obavljanja javnih funkcija.
 
 
Osuđeni su zbog ustanka i korišćenja javnog novca za organizovanje zabranjenog referenduma, ali je odbačena optužnica za pobunu, koja je implicirala nasilje, a na kojoj je insistiralo državno tužilaštvo.
 
Devetoro od dvanaest osuđenih bilo je u pritvoru skoro dve godine.
 
Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama, dok centralna vlada u Madridu upravlja spoljnom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet