Tramp uvodi sankcije Turskoj zbog ofanzive na Kurde

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da uvodi nove sankcije Turskoj, prekida trgovinske pregovore i podiže carine na čelik u nastojanju da izvrši pritisak na Ankaru da zaustavi vojnu ofanzivu u Siriji protiv kurdskih snaga koje Turska smatra terorističkom pretnjom.
Tramp je rekao da će uskoro potpisati izvršno naređenje kojim se dozvoljava da se uvedu sankcije sadašnjim i bivšim turskim zvaničnicima. SAD će takođe odmah prekinuti pregovore koje predvodi ministartvo trgovine oko trgovinskog sporazuma vrednog 100 milijardi dolara sa Turskom, navodi se u saopštenju predsednika SAD.
 
"Ovim naređenjem omogućiće se Sjedinjenim Državama da uvedu snažne dodatne sankcije za one koji su moguće uključeni u kršenje ljudskih prava, blokiranje primirja, sprečavanje raseljenih ljudi da se vrate kući, nasilno vraćanje izbeglica ili pretnju miru, bezbednosti ili stabilnosti u Siriji. Naređenjem se odobrava širok niz mera, uključujući finansijske sankcije, blokiranje imovine ili zabranu ulaska u SAD", navodi se u tom dokumentu.
 
Nedelju dana pre turske invazije Tramp je naložio da se deo američkih vojnika skloni sa severoistoka Sirije, što je po mišljenju kritičara dalo zeleno svetlo Turskoj da krene protiv Kurda, koji su pomogli Americi u borbi protiv ekstremista Islamske države.
 
Američki predsednik je rekao da će oko 1.000 američkih vojnika kojima je naredio da napuste Siriju ostati na Bliskom istoku da spreče ponovo jačanje pretnje od Islamske države.
  • Voja

    16.10.2019 15:36
    Sultan
    Sultan se zaleteo i to će Tursku skupo koštati.Taman su krenuli ekonomski da napreduju i sada će ih ovaj vratiti vek u nazad.Za početak je VW odustao od fabrike u Turskoj, a US sankcije ga tek čekaju.
  • Mislilac

    15.10.2019 09:21
    Veze
    Nisam znao da se Amerika graniči sa Turskom!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.