Nemačka značajno povećava porez na avionske karte, a smanjuje na vozne

Nemačka vlada planira da poveća porez na letove aviona na kratkim relacijama na 74 odsto u okviru mera za borbu protiv klimatskih promena.
Nemačka značajno povećava porez na avionske karte, a smanjuje na vozne
Foto: Pixabay
Istovremeno porez na železničke karte smanjen je na 7 odsto. Predlog zakona sadrži i povećanje poreza na letove duže do 2.500 kilometara.
 
Konkretno, država će od aprila 2020. uzimati 13,03 evra po karti za kratak let, a sada uzima 7,50 evra. Za letove od 2.500 do 6.000 kilometara, porez će biti 33,01 evra, a sada je 23,43, a za letove na dugim relacijama povećaće se sa sadašnjih 42,18 evra na 59,43.
 
Ukupno, ti porezi treba da nemačkoj državi donesu dodatnih 740 miliona evra godišnje i da više nego nadoknade efekat smanjenja PDV-a na karte za železnički prevoz od januara 2020. godine, kada će porez na železničke karte na dugim relacijama biti smanjen na svega sedam odsto, sa sadašnjih 19 procenata. Ta nova, niža stopa je već na snazi za kraća putovanja vozom.
 
"Ne možemo dozvoliti da Nemačka ponovo propusti svoje ciljeve u zaštiti životne sredine. Nemački ciljevi u vezi s klimom prvi put postaju pravno obavezujući", rekla je ministarka zaštite životne sredine Svenja Šulce prošle nedelje kada je predstavljen predlog zakona o klimi.
 
Nemačka kao prva evropska ekonomija neće sledeće godine dostići cilj od 40 odsto smanjenja emisije CO2 u odnosu na 1990. godinu. Ova država želi smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za deset godina za 55 odsto, ali bi i to bilo iznad nivoa iz 1990. godine, a želi i 65 odsto učešća obnovljivih izvora energije u svojoj proizvodnji električne struje.
 
Predstavljen u septembru posle višenedeljnih pregovora konzervativaca CDU/CSU Angele Merkel i socijaldemokrata (SPD), nacrt zakona su ekološka opozicija i nekoliko nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine već ocenile kao "neambiciozan".
  • .

    16.10.2019 13:04
    Meanawhile in Serbistan
    Da se podsetimo:

    https://www.021.rs/story/Zivot/Putovanja/105753/Avionske-takse-u-Srbiji-duplo-skuplje-od-avionskih-karti.html
  • Nemanja

    16.10.2019 13:03
    Pozdravljam, ali...
    ...ali klimatske promene, my ass. Prosta matematika - avioni idu na kerozin (naftu) a vozovi na struju. A Nemacka nema svoje nafte ni koliko da svi vozaci sipaju po jedan rezervoar - dva rata su izgubili zbog toga. Elektrifikacija transporta ih sa druge strane cini sve nezavisnijim od Amerike i Dolara. Tresnuli su 2 milijarde Evra Folksvagenu da krene serijsku proizvodnju elektricnih automobila, sada ovo.
    Pozdravljam ekoloski i tehnoloski aspekt, mada je jasno sta je u stvari cilj ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet