Širom Hrvatske protesti podrške žrtvama silovanja "Pravda za devojčice"

Više hiljada ljudi protestovalo je u više hrvatskih gradova na skupovima pod nazivom "Pravda za devojčice", u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja, koje od institucija ne dobijaju adekvatnu zaštitu.
Povod za okupljanja u organizaciji udruženja civilnog društva je nedavni slučaj višestrukog grupnog silovanja maloletnice iz okoline Zadra, žrtve lokalnih mladića koje je zadarski sud pustio da se brane sa slobode. U međuvremenu je vanraspravno veće suda u Zadru promenilo odluku istražnog sudije, pa su petorica mladića završila u jednomesečnom pritvoru.
 
Najveći skup održan je u Zagrebu u organizaciji Platforme za reproduktivna prava, Inicijative #spasime, Ženske sobe - Centra za seksualna prava i Zaklade Solidarna, a protesti su održani i u Zadru, Splitu i Rijeci, dok se tokom dana očekuje održavanje sličnih skupova i u drugim hrvatskim gradovima.
 
Okupljeni u Zagrebu su nosili brojne transparente, među kojima "Nekažnjavanje zločina je zločin", "Patrijarhat ubija", "Žrtva nikad nije kriva", "Nisi kriva", "Stop nasilju institucija" i "Svaki polni odnos bez pristanka je silovanje".
 
Organizatori protesta naveli su u svojim govorima da puštanjem osumnjičenih za teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava bezbednost, život i dostojanstvo žrtve i poručile da nekažnjavanje zločina znači zločin.
 
"Institucije su zakazale, mi kao društvo smo zakazali. Moramo da menjamo društvo", poručili su organizatori.
 
Oni takođe traže premeštanje slučaja silovanja 15-godišnjakinje sa zadarskog na neki drugi sud. O slučaju se saznalo kada su mediji objavili da su osumnjičeni za višestruko grupno silovanje 15-godišnjakinje iz okoline Zadra pušteni, uz mere opreza, na slobodu, iako žive u istom mestu kao i njihova žrtva.
 
Po prijavi, silovanje su snimili mobilnim telefonom, pa su snimcima žrtvu ucenjivali godinu dana da bi od nje iznudili seksualne odnose, a ako na to ne pristane pretili su joj da će snimke poslati njenim roditeljima i prijateljima. Istražni sudija koji je doneo odluku o puštanju napadača na slobodu, u međuvremenu je otišao na bolovanje, a zbog tog slučaja je primio pretnje i dobio policijsku zaštitu.
 
Vanraspravno veće Županijskog suda u Zadru u međuvremenu je promenio odluku i odredilo jednomesečni pritvor osumnjičenim mladićima.
  • Novosadjanin

    20.10.2019 08:37
    EU
    Ako je ovo EU,budućnost,ljudska prava,nezavisno sudstvo,institucije....ONDA neka hvala.Strašno i žalosno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.