Produženo vanredno stanje u delovima Čilea, sedmoro mrtvih u talasu nasilja

Čileanska vlada produžiće vanredno stanje u gradovima na severu i jugu zemlje, nakon što je u talasu nasilja i podmetnutim požarima tokom vikenda stradalo najmanje sedam ljudi, izjavio je ministar unutrašnjih poslova.
Odluka o produženju vanrednog stanja donesena je usled "eskalacije nasilja i vandalizma", kazao je ministar, navodeći podatak o 70 "teških nasilnih incidenata" koji su se dogodili u nedelju, uključujući 40 slučajeva pljački supermarketa i drugih lokala.
 
Glavni grad Čilea i druge velike gradove već danima potresaju neredi, čiji je okidač bilo podizanje cena karata u metrou. Naknadno su se na meti demonstranata našli i visoki troškovi života i nejednakost, te ekonomski model, u kojem su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno privatizovani.
 
Predsednik Sebastian Pinjera u subotu je poništio odluku o podizanju cene karata, ali je uveo vanredno stanje u Santjagu, gradu s više od sedam miliona stanovnika. Na ulicama Santjaga trenutno je 10.500 vojnika i policajaca i njihov će broj po potrebi biti još i veći, izjavio je u nedelju ministar unutrašnjih poslova.
 
"Suočeni smo s pravom eskalacijom koja je nedvosmisleno organizovana kako bi nanela ozbiljnu štetu našoj zemlji i životima svih građana", navodi ministar.
 
U incidentima povezanim s protestima poginulo je sedmoro ljudi, kazao je ministar, ne navodeći detalje. Dodao je da će vanredno stanje biti uvedeno i u Antofagasti, Valparaisu, Valdiviji, Čillanu, Talci, Temucu i Punta Arenasu.
 
Prema navodima tužioca, do nedelje popodne podignute su optužnice protiv 1.462 osobe zbog protesta, od čega njih 614 u Santjagu. Dan ranije u glavnom gradu je uhapšeno 179 ljudi.
 
Predsednik je vojsci naložio uvođenje reda u Santjagu, te je u noći subote na nedelju uvedena zabrana kretanja po gradu koja je produžena i na noć nedelju na ponedeljak, radi suzbijanja nasilnih nereda.
 
Saobraćaj je u nedelju bio blokiran a na aerodromu je vladao haos, uz obustavljene letove, budući da piloti i kabinsko osoblje, kao i drugi zaposleni nisu mogli da dođu na posao.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.