Deficit budžeta SAD najveći od 2012. godine

Federalni budžet SAD će, u 2019. godini, imati deficit od 984 milijarde dolara, najveći u poslednjih sedam godina, za 26 odsto veći od onog u 2018. i sa prognozom da će u sledećoj godini dostići hiljadu milijardi dolara, saopštila je vlada.
Deficit budžeta SAD najveći od 2012. godine
Foto: Pixabay
Ona je to obrazložila izgubljenim budžetskim prihodima zbog smanjenja poreza u 2017, koje je uveo predsednik Donald Tramp, kao i dodatnim milijardama dolara potrošenim na vojne, zdravstvene, socijalne programe kao i one namenjene starijima.
 
Ove prognoze su u suprotnosti sa Trampovim obećanjima tokom predizborne kampanje kada je tvrdio da će gubitke prihoda od smanjenja poreza nadoknaditi smanjenjem troškova i povećanim prihodima od rasta ekonomije koji će doneti smanjenje poreza. Prihodi budžeta su porasli za četiri odsto, za fiskalnu 2019. godinu koja je završena 30. septembra, ali su rashodi porasli dvostruko više.
 
Federalni budžet je beležio deficit od hiljadu milijardi dolara od 2009. do 2012 godine, jer je admistracija predsednika Obame sanirala posledice finansijske krize iz 2008. godine, najgore recesije posle velike ekonomske krize u 30-tim godinama prošlog veka.
 
Sada se, međutim, visoki deficit pojavljuje u potpuno drugačijim uslovima, u vremenu kada je stopa nezaposlenosti na istorijski niskom nivou i kada se ekonomija nalazi u 11, rekordnoj, godini ekspanzije.
  • R

    27.10.2019 12:30
    R
    Nisu dovoljno pljačkali svet pa imaju deficit.
    Ne mogu više da štampaju dolare jer je Rusija, Kina, Indija,... i dosta drugih zemalja izbacila dolar iz medjusobne trgovine.
    Pored toga imaju glupe sankcije prema Kini, Rusiji koje su im je uzvratile, prema Iranu, Severnoj Koreji i drugim zemljama gde zbog toga u tim praktično nemogu da izvoze.
    To se kod nas kaže: Ko drugome jamu kopa, sam u nju pada.
    Uskoro će recesija u Americi i velika inflacija. Imaju gomilu dolara zakoje nemaju pokriće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).