Đaci nakon posete logoru pevali nacističke pesme

Nemačka policija pokrenula je istragu protiv trojice 14-godišnjaka zbog podsticanja mržnje, nakon što su tinejdžeri navodno pevali antisemitske pesme posle posete koncentracionom logoru "Buhenvald".
Zbog tog incidenta oni bi mogli da budu izbačeni iz škole, a istraga je pokrenuta nakon što ih je njihova škola u Grunbergu na zapadu Nemačke prijavila policiji, prenosi "Dojče vele".
 
Priča je odjeknula u lokalnim medijima ubrzo nakon što su profesori prijavili to neprimereno ponašanje policiji.
 
Incident se dogodio 15. oktobra, kada su trojica tinejdžera škole "Koh" navodno puštala antisemitske pesme na telefonu i pevala u školskom autobusu posle obilaska nekadašnjeg nacističkog logora.
 
Kako se navodi, za sada se razmatra koje mere će biti preduzete protiv njih, a najgora bi mogla da bude izbacivanje iz škole.
 
Logor "Buhenvald", koji se nalazi u centralnoj Nemačkoj, koristili su nacisti kao radni logor od 1937. do 1945. godine i u njemu je umrlo 56.000 ljudi, od čega 11.000 Jevreja i 8.000 sovjetskih ratnih zarobljenika.
 
Incident je izazvao mnogo reakcija baš zbog ozloglašenosti mesta na kojem su bili. Vodili su ga smrtonosni SS odredi, a u logoru je bilo više od 280.000 zatvorenika tokom najvećeg zamaha. Osim Jevreja iz svih delova Evrope i SSSR, zatvoreni su bili i Poljaci, Romi i sovjetski ratni zarobljenici.
 
"Buhenvald" nije bio velik kao "Aušvic", koji je takođe poznat po svojim gasnim komorama, ali situacija je bila jednako teška. Neki zatvorenici ubijeni su vešanjem ili razapinjanjem na krst, dok su drugi preminuli u medicinskim eksperimentima ili su se našli pod proizvoljnom paljbom pripadnika čuvara iz SS jedinica. Nakon rata "Buhenvald" je pretvoren u memorijalni centar.
 
Kada je američka vojska oslobodila logor 1945. utvrđeno je da je skoro svaki četvrti zatvorenik koji je tamo bio zarobljen umro.
 
Inače, škola "Teo Koh" koju pohađaju učenici koji su pod istragom osvojila je nekoliko nagrada za rad protiv rasizma, a učenici devetog razreda te škole četiri meseca su radili na projektu koji se bavio nacizmom.
 
Da ironija bude još veća, škola u koju idu ova tri izgrednika nosi ime prema poznatom nemačkom antropologu Teu Kohu, dobitniku brojnih nagrada za prevenciju ekstremizma. 
  • @Maxa

    07.11.2019 11:18
    Tako se seče život mladih u korenu mentolu. Super, izbačeni su iz škole i odstranjeni iz sistema. Śta će oni da budu sutra, nego još gori nacisti. Dobro je śto bi naš rekao da su se igrala deca, jer balavac od 14 godina ne zna gde mu je glava, a ne śta znači ostati bez nje.
  • Liman

    07.11.2019 10:57
    Nauk za sve ovde na Balkanu a posebno
    za nas i bracu Hrvate!
  • Maxa

    07.11.2019 10:04
    Citas li ovo Srbijo ?
    E, ovako se fasizam sasece u korenu.
    A ovaj nas kreten bi izjavio "igrala se deca".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.