Kipar oduzima "zlatne pasoše" stranim investitorima

Kiparski ministar unutrašnjih poslova Kostantinos Petridis najavio je pokretanje procedure oduzimanja državljanstava 26 stranih investitora, dodeljenih im u unosnom investicionom programu.
Kipar oduzima "zlatne pasoše" stranim investitorima
Foto: Pixabay
Petridis je rekao da će, kada se postave oštriji kriterijumi, biti ispitani svi investitori kojima je izdat kiparski pasoš pre 2018. godine.
 
Novinska agencija AP je iz anonimnih izvora saznala da će pasoši biti oduzeti investitorima koji su i državljani Kine, Rusije, Kambodže, Malezije, Iraka i Kenije.
 
Skoro 4.000 kiparskih pasoša izdato je stranim investitorima u okviru programa pokrenutog 2013. posle finansijske krize. Tim programom je od tada prikupljeno sedam milijardi evra u zamenu za državljanstvo Kipra koje omogućava slobodu kretanja i delovanja u EU.
 
"Ovaj program je pomogao Kipru tokom veoma teškog perioda, ali ne bi trebalo da nanese štetu", rekao je ministar.
 
On je rekao da će tročlani odbor na čelu sa državnim revizorom istražiti da li su pri izdavanju pasoša ispunjeni odgovarajući finansijski i drugi kriterijumi.
 
Investitori će imati pravo žalbe na odluku.
 
Mediji su ranije pisali da su neki investitori možda umešani u pranje novca ili povezani s autoritarnim vladama, te da su kiparske vlasti verovatno kršile pravila kada su izdavale pasoše.
 
Kiparski predsednik Nikos Anastasiadis je priznao da su možda "napravljene greške" u davanju takvih "zlatnih pasoša".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet