Handke: Dobio sam pasoš, ne i državljanstvo SRJ

Nobelovac Peter Handke izjavio je da je imao pasoš SRJ, ali je demantovao da je imao njeno državljanstvo.
"Nemam jugoslovensko državljanstvo, samo sam dobio pasoš da bih putovao", izjavio je Handke za "Večernje novosti".
 
On je to rekao povodom pisanja istraživačkog sajta "Itercept" da mu je 1999. godine u ambasadi tadašnje SR Jugoslavije uručen jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi taj sajt, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh", pokrenulo je proveru ovih informacija.
 
"Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo. Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo potrebno je, pre uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvola i dobiti odobrenje", objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.
 
Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje "Esterajh", velika je verovatnoća da to nije bio slučaj.
  • Ivo Andric

    08.11.2019 13:10
    Nobel
    Dace mu Mira i drzavljanstvo kao sto mu je dala i pasos to nije nikakav problem
  • Kako?

    08.11.2019 13:07
    Čekaj bre, mogu li ja da zadržim pasoš, a vratim državljanstvo?
    Mogu li svi sa Kosova to isto?
  • Orwell Vegan

    08.11.2019 12:53
    Istina
    Eto nama novog ministra kulture.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet