Musolinijevo rodno mesto ne želi da plati posetu učenika Aušvicu

Predapio, gradić na severu Italije koji je poznat kao rodno mesto i poslednje počivalište fašističkog diktatora Benita Musolinija, odbio je da plati ekskurziju dvoje učenika u nekadašnji koncentracioni logor, a sada Memorijalni muzej Aušvic-Birkenau.
Musolinijevo rodno mesto ne želi da plati posetu učenika Aušvicu
Foto: Pixabay
Tu odluku doneo je Roberto Kanali, prvi desničarski gradonačelnik tog mesta od Drugog svetskog rata, izabran u maju. Za novinsku agenciju ANSA-u rekao je kako inicijativu odlaska smatra pristrasnom.
 
"Nismo protiv Voza sećanja, ali ti vozovi prolaze samo jednim delom, a mi ne planiramo da sarađujemo s onima koji zaborave sve ostalo", rekao je taj kandidat koji je na izborima pobedio s nezavisnom listom koju su podržale desne stranke Liga, Forza Italia i Fratelli d'Italia.
 
Predapio je odbio da finansira put vozom u Aušvic za dva učenika lokalne srednje škole u sklopu inicijative "Voz sećanja" koja se sprovodi u celoj Italiji. Njihov put koštao bi 370 evra, a tu svotu odlučila je da pokrije gradska opozicija levog centra.
 
Pokretači inicijative na svojoj internet stranici pišu kako je u poslednjih 15 godina više od 37.000 učenika učestvovalo u Vozu sećanja.
 
"Svi naši mladi moraju da znaju priču o onome što se dogodilo u nacističkim logorima poput Aušvica, ali Predapio će finansirati njihov put samo kada vozovi budu posećivali i gulage jer će to značiti da je sećanje ispravno i pokriva svih 360 stepeni", rekao je Kanali, a prenosi ANSA.
 
On smatra kako učenici treba da posete i "druga mesta opresije u 20. veku, poput Berlinskog zida ili fojbi", pa je poručio da "pristrasno poznavanje istorije ne sme biti finansirano javnim novcem".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.