Izglasano nepoverenje moldavskoj vladi

Moldavska vlada je pala pošto je izgubila glasanje o poverenju u parlamentu.
Izglasano nepoverenje moldavskoj vladi
Foto: Pixabay
Premijerka Maja Sandu i njena vladajuća koalicija su dobili poverenje samo 38 od 101 poslanika.
 
Parlamentarne stranke sada imaju tri meseca da oforme novu vladajuću većinu, a ako u tome ne uspeju, ići će se na prevremene izbore.
 
Moldavija je jedna od najsiromašnijih država Evrope, pod teretom korupcije i političke nestabilnosti. Ta zemlja je strateški važna i za zapad i za Rusiju otkako je 1991. proglasila nezavisnost od Sovjetskog saveza.
 
Odnosi između proevropske koalicije ACUM, koju predvodi Maja Sandu, i proruskih socijalista, koji su zajedno činili vladajuću koaliciju, pogoršani su zbog premijerkinog plana da preuzme kontrolu nad imenovanjem vrhovnog državnog tužioca, za šta Sandu tvrdi da je ključ u borbi protiv korupcije. Socijalisti su želeli da tužioca bira specijalna komisija.
 
Nekoliko stotina pristalica Maje Sandu je demonstriralo ispred parlamenta, ali nije bilo nasilja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet