Svojoj teško bolesnoj ženi dao smrtonosnu dozu morfijuma, ide u zatvor

Jedan Šveđanin osuđen je na 18 meseci zatvora zbog ubistva teško bolesne supruge kojoj je dao smrtonosnu dozu morfijuma.
Svojoj teško bolesnoj ženi dao smrtonosnu dozu morfijuma, ide u zatvor
Foto: Pixabay
Sud u pokrajini Angermanland, oko 450 kilometara severno od Stokholma, uzeo je kao olakšavajuću okolnost to što je žena htela da umre.
 
Njen suprug (63) iz sela Nordingra nije komentarisao presudu.
 
Sutkinja Lena Vahlgren rekla je da je ubistvo zločin, čak i kada se osoba koja je ubijena s tim složi, za razliku od potpomognutog samoubistva odnosno eutanazije. Zločin koji se dogodio u martu ne može se smatrati eutanazijom jer je suprug radio nezavisno i aktivno, stoji u presudi.
 
Za ubistvo bez predumišljaja u Švedskoj se dobija između šest i deset godina zatvora.
  • Podbarac

    19.11.2019 14:51
    @drr
    Na žalost, slažem se.

    Samo što hrišćanske zajednice i Zakoni na osnovu njih, veruju da je to "Božja volja" i da čovek nema pravo da o tome odlučuje - sem doktora, ako veruju da je došlo do nepovratne moždane smrti.

    Sa druge strane, kao i postoji strah od zloupotreba, pa kao neko ubije nekoga, koji bi i pored svih muka želeo da živi i dalje.

    Ima još jedna caka - hrišćani veruju da je samoubistvo greh! Tako da ta priča oko "potpomognutog samoubistva odnosno eutanazije" ne prolazi kod nekih hrišćana - mora onaj drugi, da izvrši sve sam, kako ovaj umirući ne bi na samom kraju počinio greh.

    Obaška, većina Crkava neće dozvoliti posmrtne obrede, jer iako je u pitanju "potpomognutio samoubstvo", ipak je samoubistvo!

    Tako da, ako mu je bolesna žena bila vernik - nije bilo druge.

  • drr

    19.11.2019 11:44
    osnovno ljudsko pravo
    Pravo na dostojanstvenu smrt je osnovno ljudsko pravo, kao i pravo na život. Kažnjavanje čoveka koji je skratio muke svoje neizlečivo bolesne supruge je jednostavno anticivilizacijski, varvarski čin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.