Istraživanje: Svaki četvrti Evropljanin ima antisemitska uverenja

Svaki četvrti Evropljanin ima antisemitska uverenja koja su u porastu u istočnoevropskim zemljama, dok su u zapadnim uglavnom na sličnom nivou kao ranije, pokazuje novo objavljeno istraživanje.
Istraživanje: Svaki četvrti Evropljanin ima antisemitska uverenja
Foto: Pixabay
Prema istraživanju koje je u 14 evropskih zemalja sprovela njujorška Liga protiv vređanja (Anti-defamation league), antisemitski stavovi su najrasprostranjeniji u Poljskoj, Ukrajini i Mađarskoj, u kojima je više od 40 odsto ispitanika izrazilo takve poglede.
 
Jevrejske grupe u skorije vreme kritikuju vlade sve tri zemlje, koje negiraju da su naklonjene antisemitizmu.
 
Istraživanje je pokazalo da je broj građana s antisemitskim pogledima u većini zapadnoevropskih država ili manji nego ranije ili da je gotovo nepromenjen.
 
Manja rasprostranjenost antisemitskih uverenja nego pre zabeležena je u Velikoj Britaniji, Španiji, Holandiji, Nemačkoj, dok je do znatnog pada takvih stavova došlo u Italiji i Austriji.
 
Blag porast zabeležen je u Danskoj i Belgiji, dok u Francuskoj nema promena.
 
Od posmatranih zemalja, najmanje antisemita ima u Švedskoj - četiri odsto.
  • 6174

    21.11.2019 09:30
    Antijevrejsto
    Semiti su Arapi, Maltezani i Jevreji...ne znam gde je centar za mrznju u mozgu, da se moze odstraniti odmah po rodjenju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet