Makedonska tužiteljka sebi isplatila 157.000 evra kao dodatak na platu

Razrešena specijalna tužiteljka za prisluškivane razgovore Severne Makedonije Katica Janeva je sebi tokom četvorogodišnjeg mandata isplatila 157.000 evra kroz specijalne dodatke, preneli su lokalni mediji.
Makedonska tužiteljka sebi isplatila 157.000 evra kao dodatak na platu
Foto: Pixabay
Preko redovne plate, Janeva je dobijala nadoknadu da ne otkriva šta je čula u prisluiškivanim razgovorima koje je bila zadužena da čuva, a uzimala je i dodatak za kiriju i za rad van grada u kojem živi.
 
Najveći deo od dodatnih 157.000 evra drugoptužena u aferi "Reket" dobijala je kao dodatak za poverljivost i da ne otkrije šta je čula o "bombama", navodi portal Prizma (prizma.mk) u analizi baze podataka sa sajta "Otvorene finansije" koju je pre nekoliko dana postavilo Ministarstvo finansija. Taj dodatak se povećavao u toku četvorogodišnjeg madata Janeve - od 1.600 evra do 4.000 evra.
 
Baza podataka pokazuje da je prvi put dodatak za poverljivost uzela u novembru 2015. godine. Dodatak za poverljivost je predvidjen Zakonom o Specijanom tužilaštvu za prisluškivane razgovore, a prema informacijama Prizme, Janeva ga je posebnom odlukom sama odredjivala. Bivša specijana tužiteljka koja je uhapšena 21. avgusta, uzimala je svakog meseca dodatak od 42 evra za rad van mesta življenja i po 400 evra za kiriju.
 
U bazi podataka "Otvorene finansije", objavljeni su budžetski troškovi od 2010. godine, bez plata službenika, tako da se ne zna tačno kolika je bila plata Janeve. To je podatak koji je uvek krila od medija, ali prema portalu MKD, plata je iznosila "otprilike 3.500 evra mesečno".
 
Janeva je u slučaju "Reket" optužena da je, zajedno sa Bojanom Jovanovskim i Zoranom Milevskim, uzela novac od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva, koji je osumnjičen u istrazi "Imperija" Specijalnog tužilaštva da bi mu bio olakšan položaj. Prema optužnici, Janeva je dobila 50.000 evra i nameštaj od 5.000 evra da kao prvi čovek Specijalnog tužilaštva dozvoli da Kamčev bude pušten iz istražnog zatvora da se brani sa slobode i da mu bude vraćen pasoš.
  • Limanac

    23.11.2019 10:33
    Zaj.... je i Batu Milovančeva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.