Bivšem agentu CIA 19 godina zatvora

Bivši zvaničnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) osuđen je na 19 godina zatvora nakon što ga je federalni sud u Virdžiniji proglasio krivim za špijunažu u korist Kine.
Bivšem agentu CIA 19 godina zatvora
Foto: Pixabay
Džeri Čuan Šing Li (55) napustio je CIA 2007. i preselio se u Hongkong.
 
Njega su 2010. godine kontaktirala dvojica pripadnika kineske obaveštajne službe i ponudila mu više stotina hiljada američkih dolara u zamenu za informacije do kojih je došao dok je bio u CIA. Stotine hiljada dolara uplaćene su na Lijev bankovni račun u periodu od 2010. do 2013. godine u zamenu za informacije.
 
Uhapšen je dok je boravio na Havajima, kada su agenti FBI u njegovoj hotelskoj sobi pronašli jedan notes koji je sadržao rukom ispisane informacije o CIA.
 
Kako je rečeno iz sudskih izvora, Li je raspolagao osetljivim informacijama o CIA, kao što su bankovni računi američke agencije, lokacije operativnih sastanaka, brojevi telefona i detalji o tajnim postrojenjima CIA.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet