Japan kupuje nenaseljeno ostrvo za vežbe sa američkom vojskom

Japanska vlada saopštila je danas da je pristala da kupi nenaseljeno ostrvo na jugozapadu zemlje, sa namerom da ga upotrebi kao mesto za obuku i vežbe vojske i sletanje vojnih letelica.
Ostrvo Mage je u većinskom vlasništvu kompanija za razvoj iz Tokija, a nalazi se u okrugu Kagošima i veličine je osam kvadratnih kilometara. Vlada će platiti 146 miliona dolara, a kako se navodi, to će otvoriti put premeštanju mesta za vežbanje američkih vojnika sa ostrva Ivoto u Tihom okeanu.
 
"Veoma je važno da se obezbedi mesto za vežbe, a mi ćemo nastaviti da pokušavamo da izgradimo stalni objekat u što kraćem periodu", rekao je generalni sekretar Vlade Jošihide Suga.
 
Američka vojska je koristila vežbe poletanja i sletanja u svojoj bazi Atsugi u blizini Tokija, ali mesto za obuku je 1990. godine privremeno premešteno na ostrvo Ivoto zbog pritužbi na buku. Prošle godine to mesto je prebačeno u još udaljeniju bazu Ivakuni, zbog čega su SAD tražile od Japana da pronađe pogodniju i trajniju lokaciju za vežbe.
 
Ostrvo Mage nalazi se 400 kilometara od ostrva Ivakuni i ono je u većinskom vlasništvu kompanija za razvoj iz Tokija. U maju ove godine vlasnici ostrva prekinuli su pregovore sa vladom zbog izbora, a ove jeseni nastavljeni su pregovori.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.